2024. április 25., csütörtök

Brnabić: Nagy lehetőségek mutatkoznak az együttműködés fejlesztésére a mezőgazdaság terén

Ana Brnabić kormányfő úgy értékelt Dmtrij Nyikolajevics Patrusev orosz mezőgazdasági miniszterrel folytatott mai tárgyalását követően, hogy jelentős lehetőségek mutatkoznak a kereskedelmi és partneri kapcsolatok további fejlesztésére a mezőgazdaság terén, amely mindenekelőtt a kiváló államközi viszonyoknak köszönhető – írja a Szerbiai RTV.
Brnabić kihangsúlyozta, hogy további ösztönzést lát a júliusban hatályba lépő Eurázsiai Unióval történő szabadkereskedelmi szerződésben, amely lehetővé teszi a szerbiai termékek nagyobb kiszállítását nemcsak az orosz, hanem más piacokra is.
Az Orosz-Szerb Munkacsoportnak a mezőgazdaságba való beruházásának köszönhetően, amely a közös kereskedelmi tanács kereteiben valósult meg, megnövekedett az árucsere-forgalom és megtartották az együttműködési szintet a járvány időszaka alatt is – mondta a kormányfő.
Dmitrij Patrusev miniszter pozitívan értékelte a két ország közötti mezőgazdasági együttműködést, majd kihangsúlyozta, hogy a közös mezőgazdasági vásárok alkalmat biztosítanak a tapasztalatcserére, valamint a szerb és az orosz vállalatok és termelők összekapcsolására, illetve az kereskedelmi forgalmat is a mezőgazdaság terén is.
Hozzátette, hogy az orosz fél érdekelt a mezőgazdasági termékekbe való közös beruházásokban is annak érdekében, hogy megkönnyítsék az azon piacokra való kiszállítást, amelyekkel kapcsolatban a két ország szabadkereskedelmi szerződést kötött.
A találkozón, amelyen  részt vett Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, valamint Nenad Popović infromációs technológiai fejlesztésekért felelős tárcanélküli miniszter, szó esett még a mezőgazdasági eszközök digitalizációja és a korszerű technológiák használatának terén megvalósuló együttműködésről is.