2024. március 29., péntek
OLVASNIVALÓ

Sorozatok a hűsöléshez

Nyári sorozatmustra

A nyár a televíziós sorozatok világában mindig is uborkaszezonnak számított, az internetes tartalomsugárzók megjelenése azonban a televíziós műsorok világát is alaposan felbolygatta. A poén az egészben az, hogy ahelyett, hogy rádolgoznának a lemaradásra, a klasszikus televíziós sorozatok gyártói inkább a nyaralást választották, mivel az idei nyári kínálatban kizárólag a tartalomsugárzó platformok kínálatára kellett hagyatkoznunk.

Ami biztos, hogy legalábbis június legnagyobb dobásai az Apple TV+ és a Disney+ gondozásában jelennek meg, de menjünk csak szépen sorjában: az Apple TV+ tartalomsugárzón június 4-e óta megtekinthető Stephen King azonos című regényéből készített Lisey története (Lisey’s Story) minisorozat. A történetben Lisey Debusher Landon huszonöt év házasság után vesztette el férjét, Scottot, aki több díjjal kitüntetett, népszerű író volt. Két év telt el azóta, s most végre elég erőt érez magában, hogy rendezze az irodalmi hagyatékot. Ráadásul kutatók és egyetemi könyvtárak is sürgetik, szeretnének hozzájutni a kiadatlan kéziratokhoz. Lisey munkához lát. Egyre több minden kerül elő, nemcsak befejezetlen vagy épphogy elkezdett művek, hanem recenziók, újságcikkek, interjúk, fényképek is. Liseyben megelevenedik a múlt. Scott halála után Liseynek kell szembenéznie férje démonjaival, s miközben átfésüli a papírhalmot, kezdetét veszi egy majdnem végzetes utazás a Scott-féle sötétség birodalmába. Kingnek talán ez a legszemélyesebb és legerőteljesebb műve az alkotás gyötrelmeiről, az őrület kísértéséről és a szerelem titokzatos nyelvéről.

Június 6-án befutott a Világok harca (War of the Worlds) második évada is, 9-étől pedig a Disney+-on nézhető a Marvel multiverzumban játszódó Loki sorozat. Miután Thor állandóan galibát okozó testvére ellopta a Tesseractot, vagyis a Tér kövét, egy, az időt felügyelő szervezet fogságába esik, s a kő segítségével egy hosszú időutazásra indulnak, amely megváltoztatja az emberiség történelmét. Loki emiatt hatalmas kalamajkába csöppen.

A Disney+ elkezdte vetíteni a What If?, a Marvel multiverzumban játszódó animációs sorozatot is. A széria teljes egészében fittyet hány a Marvel történetek idővonalára, és feje tetejére borítja az egészet, s azt mutatja be, hogy ennek függvényében miképpen változik meg az általunk ismert Marvel szuperhősök habitusa is.

A Netflix is megemberelte magát, és a platformján elérhető a Lupin második évada, amelyben tovább folytatódik a gáláns mestertolvaj bosszúhadjárata az édesapját ártatlanul megvádoló és börtönbe vető mágnással szemben, 17-én pedig a Rejtélyes jég (Katla) című izlandi misztikus sorozatot kezdhetjük el nézni a streaming szolgáltatón.

A szépen fényképezett sorozat a sci-fi elemeit vegyítve pedzegeti majd a természet és ember kapcsolatát, valamint a reinkarnáció lehetőségét. A történetben egy vulkán kitörése után eltűnik egy fiatal lány, akiről mindenki azt hiszi, hogy életét vesztette a természeti katasztrófában. Egy évvel később azonban előkerül a lány, a kisváros pedig egyszerűen nem tudja, hova tenni a dolgot. A csavar azonban az, hogy egyesek szerint a lány idősebb valója középkorú nőként él köztük.

Júliusban debütál az Amazon ingyenes tartalomsugárzója, az IMDb TV, vele együtt pedig a Magyarországon Lépéselőnyben-re lefordított Leverage rablós/átverős sorozat Megváltás (Redemption) alcímet viselő folytatása. Az eredeti sorozat csapata az utóbbi 8 évben csak nézte, ahogy változik a világ, ami így könnyebbé tette a gazdagoknak, hogy még gazdagabbakká váljanak, és, hogy mindenkit eltapossanak, aki az útjukba áll. A csapat tagjai pedig gondolnak egyet, ideje ismét akcióba lépni, és móresre tanítani őket. Az új kihívásokhoz új csapattársak is kellenek: egy átálló céges ügyvéd és Hardison számítógépekhez és robotikához értő mostohatestvére.

A Disney+ úgyszintén júliusban kezdi el sugározni a Turner&Hooch sorozatváltozatát. Tom Hankset egykoron a sztárok közé repítő kutyás buddy komédia folytatásában a Hanks által alakított Scott Turner nyomozó fia örököli meg édesapja házi kedvencét, s kapcsolatuk távol áll az ideálistól, viszont a fiú a kutya segítségével kideríti, hogy édesapja véletlenül sem egy balesetben halt meg, mint ahogyan azt hivatalosan feltüntették.

Augusztusban a második évaddal folytatódik a DC Stargirl sorozata, illetve a Paramount + Star Trek: Lower Decks animációs sorozata is.