2024. április 24., szerda

Két vajdasági csapat a legjobbak között

Megtartották a Határtalanul középiskolai vetélkedő online döntőjét

Tegnap egy online nagydöntővel zárult a Határtalanul 2020/21 középiskolai vetélkedősorozat, amely Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának szervezésében valósult meg. A versenyben több mint 112 ezer külhoni és anyaországi diák vett részt, és 22 csapat jutott be a döntőbe. A vajdasági csapatok közül a szabadkai Egészségügyi Középiskola és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjainak sikerült eddig eljutniuk.

A résztvevők a vetélkedő elődöntői és középdöntői alatt történelmi, irodalmi, földrajzi és néprajzi feladatokon tehették próbára tudásukat. Elsőként Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, a nagydöntőbe 22 csapata közül 11 az anyaországi, 11 pedig a határon túli iskolákból került ki.

– Örülök annak, hogy a fiatalság ma már egységes magyar nemzetben gondolkodik. A legjobb osztály egymillió forintos pénzjutalmat kap, és emellett több mint ezer jutalmat és ajándékot osztunk ki a versenyzők között. Úgy gondolom, hogy a diákok eddig is bizonyították azt, hogy nagyon sokat megtanultak a magyarságról, a magyar kultúráról, néprajzról és földrajzról. A verseny folyamán, a döntőben is tudják kamatoztatni ezt a tudást – emelte ki köszöntőjében Potápi Árpád János.

A nagydöntő házigazdjája Garai Bendegúz volt. Ennek folyamán a csapatoknak három online tesztet kellett kitölteniük, amelyek 30-30 feladatból álltak. A középiskolásoknak a Kárpát-medencével kapcsolatos néprajzi és földrajzi kérdésekre kellett válaszolniuk. Mindhárom tesztnél húsz perc állt a rendelkezésükre, és mindegyik csapat más kérdéseket kapott. Az online döntő negyedik feladatánál a csapatok által beküldött kisfilmeket tekinthettük meg, amelyeket a bírálóbizottság értékelt.

A legjobb osztály egymillió forint pénzjutalomban részesül, a második és a harmadik helyezett csapat pedig 300 -300 ezer forintot kap. A döntőbe jutott osztályok tárgyi nyereménnyel lehetnek gazdagabbak, valamint ezen csapatok felkészítő tanárai egy 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Az online döntő nézői is próbára tehették tudásukat, hiszen az élő adás alatt kvízkérdésre is válaszolhattak a YouTube videó kommentszekciójában. A nézők között értékes tárgynyereményeket sorsoltak ki. A nagydöntőn vendégei egyebek mellett Rakonczai Viktor zenész, zeneszerző, Simó Annamária és Orbán Bori énekesek, a Baba Monyo együttes voltak, valamint magyar divattervezők is bemutatkoztak. Ezenkívül a döntő folyamán csapatok bemutatkozó videóit is megtekinthettük.