2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Októberben az újraoltásról

A koronavírus elleni immunizáció témájában az elmúlt napokban a szakma és a sajtó is sokat foglalkozott azzal, vajon mikor és kinek lesz szüksége a harmadik oltásra. Az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés elsősorban a Sinopharm védőoltásával beoltottak tekintetében sürgeti ennek a kérdésnek a megválaszolását. Értékelése szerint mostanra számos kutatás bizonyítja az említett védőoltásnak az immunválasz vonatkozásában jellemző hiányosságait. Ehhez kapcsolódóan Branislav Tiodorović epidemiológus a Prva tv-nek nyilatkozva kifejtette: „Minden országban azon morfondíroznak, hogy szükség lesz-e a harmadik oltásra vagy sem. Az ilyen irányú gondolkodás azonban nem csak a Sinopharm vakcinájának a tekintetében jellemző."

Szinte biztos, hogy az újraoltás során elsőbbséget élveznek majd a krónikus megbetegedésben szenvedők – emelte ki Tiodorović, aki szerint feltehetőleg októberben, az országos immunizációs felmérés elkészítése után kell dönteni.

A hazai sajtó és az államvezetés képviselői az elmúlt időszakban nem közöltek pontos adatokat a koronavírus ellen beoltottak számával kapcsolatban. Az Our world in data globális oltási nyilvántartásában június 20-án jelentek meg legutóbb Szerbiára vonatkozó adatok, korábban az ország átlagban 1-2 naponta továbbította az aktuális mutatókat. E kimutatás adatainak értelmében Szerbiában 2,45 millió polgár tekinthető teljesen immunizáltnak, a lakosság 36 százaléka. Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik eddig a védőoltás első adagját kapták csak meg, a lakosság 39,59 százaléka vette fel a védőoltást, legalábbis az Our world in data szerint.

Predrag Kon epidemiológus az N1 tv vendégeként sajnálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyesek nyilvánosan veszik semmibe az érvényes járványszabályokat, de azzal kapcsolatban is, hogy eddig nem oltatta be magát annyi polgár, mint amennyi kellett volna. Egyértelmű, hogy ilyen átoltottsági aránnyal, valamint szabados viselkedéssel a járvány nem érhet véget – tette hozzá Kon.

– Mi ilyen szabados viselkedéssel „várjuk" a koronavírus jóval fertőzőbb variánsának az érkezését. Ez a variáns azokban az országokban is az esetszám növekedéséhez vezetett, amelyekben az átoltottsági arány jóval magasabb, mint Szerbiában. A vírus átalakul, és ennek okán a világjárvány még évekig nem ér véget – fogalmazott Kon, aki egyebek mellett a fiatalokat, illetve az általuk fogyasztott online tartalmakat okolja a rossz átoltottsági arányért. Mint hozzátette, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az országban legalább 500 ezer 12 és 18 év közötti polgár él, ám ebben a korosztályban csak kevesen vették fel a védőoltást.

Kon szavai szerint a válságstáb azért engedélyezte a tömeges rendezvényeket, mert tisztában volt azzal, hogy az emberek a tilalom ellenére is megszervezték volna azokat.

10 356 haláleset hozható összefüggésbe a Coviddal

Az illetékes munkacsoport megállapította, hogy 2020-ban 10 356 halálesetet lehet összefüggésbe hozni a Coviddal. Olyan személyekről van szó, akiknél kialakultak a Covid–19 tünetei, vagy haláluk előtt fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba – közölte Zlatibor Lončaregészségügyi miniszter az N1 tv összeállítása szerint. Mint hozzátette, az elhunytak 64,4 százaléka krónikus megbetegedésben szenvedett, elsősorban a magas vérnyomást, továbbá egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a cukorbetegséget és a neurológiai megbetegedéseket emelte ki. Az elhunytak átlagéletkora 72,2 év, háromnegyedük 65 évnél idősebb, kétharmaduk pedig férfi volt – közölte Lončar.

104 új fertőzés – 4 elhunyt

A tegnapi járványjelentés szerint 8397 tesztet végeztek el, ebből 104-nek az eredménye volt pozitív (1,3 százalék). Hivatalosan egy nap leforgása alatt 4 Covid-páciens hunyt el. A kórházakban 293 Covid-pácienst gyógykezelnek, 12-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre.Vajdaságban előző nap 13 új fertőzést jegyeztek, a tartományi székvárosban 2-t.