2024. április 24., szerda

A pilóták, akik életüket adták a járvány elleni küzdelemért

Svetislav Vranić és Goran Veličković, az Air Srbija pilótái voltak az elsők, akik segélyt, felszerelést, később pedig védőoltásokat szállítottak Kínából. Számos szakmai és magánéleti terveik voltak, azonban az élet másként akarta, mindketten a koronavírus szövődményeiben hunytak el – írja a Szerbiai RTV.
A pilóták nem tudták, hogy a repülés 30, vagy 60 órát fog tartani. Annak ellenére, hogy vérprofik voltak, teljes bizonytalanságban repültek. A repülőgépet nem hagyhatták el a karantén miatt, az élelmet pedig szállították nekik.
A védőoltásokra való várakozás, a megérkezésük bizonytalansága mind arra kényszerítettek bennünket, hogy türelmesek maradjunk, hogy berendezkedjünk a repülőgépben, mert egész idő alatt a gépben voltunk és ott éltünk. Belgrádban felszálltunk tíz és fél órát repültünk Kínáig, majd ott megvártuk a védőoltásokat és visszatértünk. Valójában egész idő alatt a repülőgépben voltunk – mesélte Vladimir Banjac pilóta.
Svetislav Vranić felesége, Nataša elmondta, hogy a férje nem sokat beszélt a repülésről otthon.
A napjai egyhangúak voltak, nem lehetett felismerni, hogy valójában emberfeletti jellemmel rendelkezik. Egy egyszerű ember volt, aki a napját a barátaival és a családjával töltötte – hangsúlyozta ki Nataša Vranić.
Goran Veličković pilótával kapcsolatban a kollégái elmondták, hogy mosolygós és derűs ember volt, aki mindig készen állt arra, hogy segítsen.
Az utolsó alkalommal akkor találkoztunk, amikor elutaztam vele Isztambulba egy szimulátorba. Nem is gondoltam volna, hogy akkor látom őt utoljára – mondta Banjac.
Goran és Svetislav pilóták annak ellenére, hogy sokat segítettek a koronavírus elleni harcban, majd megfertőződtek és életüket vesztették, de a kollégáik és ismerőseik is biztosak abban, hogy mindketten újra végigcsinálnák ugyanezt.