2024. március 29., péntek

Kon: Még semmi sem ért véget

Még semmi sem ért véget – mondta koronavírus-járványról szólva dr. Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági járványügyi válságstáb tagja.

Hangsúlyozta, a nyár folyamán ilyen laza viselkedéssel lehetséges, hogy a betegség nagyobb mértékben visszatér.

Kon az N1 televízió műsorban elmondta, hogy „lehetetlen" nagy esetszámot jegyezni, ugyanis nagy az átoltottság az országban.

A koronavírus elleni küzdelem eddig a kínai változat ellen folyt, amikor egy fertőzött személy legfeljebb kettőt fertőzött meg, most egy delta törzzsel állunk szemben, amelynek sokkal magasabb fertőző képessége, egy fertőzött legalább öt embert megfertőzhet, fejtette ki Kon.

„Ilyen mértékű lazításokkal az új törzs megjelenésére számítunk. Tudjuk, hogy a delta törzs dominánssá vált, meg kell értenünk, hogy ez a vírus változik és új törzsek keletkeznek, továbbra is alkalmazkodni fog, a járvány évekig folytatódhat” – mondta.

Hozzátette, hogy „a vakcina a delta törzsektől is megvéd minket.”

Hangsúlyozta, az oltás a koronavírus-járvány elleni küzdelem „nemzetbiztonsági kérdése”, ezért azt ajánlották, hogy minden egészségügyi dolgozó számára kötelező legyen annak felvétele, de „fontolóra kell venni, hogy kötelezővé teszik-e a felnőtt lakosság körében is.”