2024. április 20., szombat

Stanišić és Simatović egyenként tizenkét évnyi börtönre ítélve

A hágai törvényszék egyenként 12 év börtönre ítélte Jovica Stanišićot és Franko Simatovićot, az Állami Biztonsági Szolgálat egykori vezetőit, akiket Horvátországban és Bosznai-Hercegovinában elkövetett háborús bűnökkel vádolnak. Számukra már másodszorra mondták ki az elsőfokú ítéletet, mivel újból kezdték a tárgyalást az ügyészség kérvényét követően, amellyel felszabadították a 2013-ban meghozott döntést – írja a Szerbiai RTV.

Stanišićot és Simatovićot a boszniai Šamacban történt háborús bűnök támogatásáért és segítéséért ítélték el. Mind az öt vádpontban bűnösnek találták őket, mint segítőket, de nem mint résztvevőket.

Stanišić és Simatović is a hágai börtönben maradnak, amíg nem szállítják át őket abba a fegyintézetbe, ahol letöltik a tényleges büntetésüket – mondta Burton Hall bíró.

Elmondása szerint az elítéltek tudták, hogy egy bűncselekmény részesei és arra törekedtek, hogy Horvátország és Bosznia-Hercegovina területének nagy részéről erőszakkal és tartósan eltüntessék a nem szerb nemzetiségű lakosságot.

A szabadcsapatok szisztematikusan követték el a bűncselekményeket. Az elítéltek pedig bekapcsolódtak ezen cselekmények támogatásába – jelentette ki Hall.

Hozzátette, hogy az elítéltek résztvettek a szabadcsapatok felszerelésében 1991. nyarán.

Ennek ellenére az ügyészség nem tudta bebizonyítani, hogy a felszerelt szabadcsapatok tagjai bűncselekményeket követtek volna el Horvátország, vagy Bosznia-Hercegovina területén. A vádlottak azonban mégis olyan támogatást nyújtottak, amelyek a későbbiekben jelentősen hozzájárultak a bűncselekmények elkövetéséhez – mondta Hall.

Négy vádpontban Stanišićot és Simatovićot emberiesség elleni bűntettekkel, vagyis űldözéssel, gyilkosságokkal, deportációval és embertelen tettekkel vádolják. Egy vádpontban törvényszegéssel, vagy a háborúzás szabályainak megszegésével találták bűnösnek őket.