2024. április 25., csütörtök

Mali: Szerbia 200 millió eurós szerződést írt alá

Siniša Mali pénzügyminiszter és Liliana Pavlova, az Európai Beruházási Bank alelnöke ma fontos pénzügyi szerződést írtak alá – írja a B92 hírportál.

Ennek köszönhetően támogatást nyújtanak a kis- és középvállalkozások, valamint a közepes piaci tőkével rendelkező cégek számára, hogy enyhítsék a koronavírus-járvány okozta hatásokat. Az aláíráson jelen volt még többek között Anđelka Atanasković gazdaságügyi miniszter és Mateja Norčič Štamcar, a szerbiai uniós küldöttség helyettes vezetője is.

Mali az aláírást követően kijelentette, hogy a szerződés összesen 200 millió euróról szól és ezeket a forrásokat a fizetőképességet biztosító hitelekre szánják. Emellett a kis- és középvállalkozások, valamint a közepes piaci tőkével rendelkező cégek beruházásaira is.

Ez számunkra egy rendkívül fontos szerződés és jelentős nap Szerbia gazdasága számára. A kormány a koronavírus-járványra megfelelően és felelősségteljesen reagált. Három gazdasági támogatási csomagot fogadtunk el a polgárok és a gazdaság számára, amelynek teljese összege mintegy nyolcmilliárd eurót tesz ki, vagyis a GDP 17,4 százaléka – mondta Mali.

Hozzátette, hogy más országokkal ellentétben a kormány intézkedéseinek köszönhetően elkerülték a tömeges elbocsátásokat és a gyárak bezárását is.

A támogatásunk egyik jellegzetessége volt az olcsó hitelek a Fejlesztési Alapból és ezzel a lehetőséget számos vállalat ki is használta. Ezt a 200 millió eurót a Fejlesztési Alapon keresztül azok a vállalatok kapják meg, akik eddig még nem részesültek támogatásban. Nem felejtettük el őket és minden bejelentkezett vállalat megkapja az alapon keresztül a szükséges összeget – jelentette ki Mali.

Kiemelte, hogy a hiteleket kedvező feltételek mellett osztják ki, a keretösszegből 110 millió eurót a fizetőképességre szánják, míg 90 millió eurót a beruházásokra, vagyis a felszerelések és a vállalkozások növekedésére és terjeszkedésére is.

Liliana Pavlova, az Európai Beruházási Bank alelnöke kiemelte, hogy a szerződés elsődleges célja a kis- és középvállalkozások anyagi támogatása ebben a nehéz helyzetben. Ennek köszönhetően biztosítva lesz a fizetőképességük és a teljes felépülésük is.