2024. április 20., szombat

Tiszavirágos Tiszavirág Fesztivál

Tömegeket vonzott a népszerű zentai rendezvény

Szombat este Zentán a Tisza-parti sétányon hömpölygő tömeget nézve az merült fel bennem, hogy a Tiszavirág Fesztivál egyre tömegesebb közönsége, a szervezők, az előadók, a jóféle borokat kínáló borászok, az étterem- és sörsátrasok, kürtőskalácsosok, a portékáikat kínáló kézművesek, a sétahajózást szervezők és a rendezvényekről tudósító újságírók olyanok, mint egy hatalmas család, mint egy baráti társaság, amelyik ha csak egyetlen hétvége erejéig is, de arra törekszik, hogy ez a két nap a tiszavirágzás és a Tisza folyó szeretetéről és az önfeledt szórakozásról szóljon. A családtagok listájáról semmiképp sem hagynám ki a fesztivál két műsorvezetőjét, Vranić Váradi Líviát és Velibor Vranićot, akik a fesztivál kezdete óta minden évben lelkesen konferálják fel a fellépőket, a visszajáró előadókat, és igazítják el a közönséget a rendezvénysorozat programjai között. Mert igazán elkél egy kis útmutatás, hiszen Zenta Község Idegenforgalmi Irodája apait-anyait beleadva olyan színes programokkal rukkol elő, amelyekben nem árt egy kis kalauzolás, hogy semmiről se maradjunk le.

Vidékről is sokan eljöttek a fesztiválra

Vidékről is sokan eljöttek a fesztiválra

Ahogyan a honlapunkon már beszámoltunk róla, a péntek esti vihar után a szervezők biztonsági okokból le is mondták az esti programokat, így mindenki a másnap estét várta.
Szombaton szerencsére az égiek kegyesek voltak a szervezőkhöz, így verőfényes napsütésben, igazi nyári melegben zajlott le a fesztivál második napja. A kora esti órákban a borutcában a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola növendékei léptek fel, majd pedig a nagyszínpadon az ABBA Tribute Band szórakoztatta a közönséget a mai napig népszerű svéd zenekar slágereinek feldolgozásával. Őket a zentai hajó- és csónaktulajdonosok hagyományos fáklyás, vízi felvonulása és a tűzijáték követte. A nagyszínpad környékén Laki Ákos dzsessz-szaxofonos és barátai igazi latin-amerikai hangulatot teremtettek, majd pedig a fesztivál kedvéért újjáalakult Uprize zenekar fergeteges reagge-zenei koncertje zárta az estét. A fellépések másik helyszínén, a borutcában szombat este a Juhász zenekar és a ContraBayando akusztikus zenekar lépett fel, az alsó rakparton pedig még táncház is volt, ahogyan az elmúlt években már megszokhattuk.

Természetesen az idén is kiválasztották az év borát, így a fehérborok mezőnyében a Harmath Wine’s Borászat Harmat White, a vörösborok mezőnyében pedig a Maurer Borászat Corvina 2017 bora aratta le a babérokat. Az idén a zentai Táltos Lovasklub jóvoltából a fesztivál látogatói fiákeren sétakocsikázást is tehettek Zenta város szívében.
Az már csak hab volt a tortán, hogy a Tisza virágzása egybeesett a Tiszavirág Fesztivállal, és a folyóparton sétálók, illetve a csónakokban ülők este 7-8 óra körül gyönyörködhettek a kérészrajzásban, ebben a páratlan csodában.

Halászléfőző versennyel zárult a rendezvény

Ha Tisza és Tiszavirág Fesztivál, akkor mivel mással lehetne lezárni a népünnepélyt, ha nem halászléfőző versennyel? A Pauk Zentai Amatőr Szakácsok Egyesületének a tagjai gondoltak egyet, és mivel egy évig a hagyományos gasztronómiai megmérettetések is elmaradtak, úgy döntöttek, hogy a Tiszavirág Fesztivál szervezőivel együttműködve, a rendezvénysorozat lezárásaként szerveznek egy halléfőző versenyt, ezzel is bővítve az egyébként is gazdag kínálatot. A versenyre benevező zentai csapatok, baráti társaságok vasárnap a kora délelőtti órákban, az alsó Tisza-parton, közvetlenül a folyó mellett állították fel a főzőhelyszíneiket, és miután a részvételi díj ellenében átvették a két kiló pontyot, gyorsan neki is láttak a finomabbnál finomabb hallevek készítésének.

A versenyre tizenkilencen jelentkeztek be, azzal, hogy két csapat sült halat is készített – ecsetelte napilapunknak Ősz Szabó Imre, a rendezvény egyik szervezője, megjegyezve, hogy ebben a nagy hőségben a zentai rakpart nem bizonyult jó helyszínnek a megmérettetéshez, lehet, hogy legközelebb a Halászcsárdán alkalmasabb lenne, ahol a főzőcsapatok tagjai és a látogatók is találnának maguknak hűvös helyet, és még a fürdőzésre is lenne mód.
A halléfőző versenyen a legjobb hallevet a felsőhegyi Kolity Róbert készítette, a második a zentai Bagi Gabriella lett, a harmadik helyezést pedig Kislinder Sándor topolyai versenyző szerezte meg.

A szombat esti csónakos-fáklyás felvonulás mindenkit a partra csalogatott

A szombat esti csónakos-fáklyás felvonulás mindenkit a partra csalogatott

Balog Gorán, a Pauk Zentai Amatőr Szakácsok Egyesületének egyik alapítója kérdésünkre elmondta, hogy legközelebb július 11-én a felsőhegyi aratónapon lesz főzőversenyük, szeptember 4-én meg gombafesztivált rendeznek annak tiszteletére, hogy a régi Jugoszláviában Zentán és környékén kezdtek el csiperkegomba-termesztéssel foglalkozni, amit egykoron a ma már nem létező Champignon készételgyár dolgozott fel.