2024. március 29., péntek

Tűzvédelem mindenkor

Közgyűlést tartottak a kishegyesi önkéntes tűzoltók

Megtartotta éves közgyűlését a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület, amit a járványhelyzet miatt ezúttal is szűk körben szerveztek meg, más tűzoltó-egyesületek képviselői nélkül. Az összejövetelen Szűgyi István, a testület elnöke számolt be a múlt évi tevékenységről és pénzügyekről. Megtudtuk, hogy a testület fenntartását a községi költségvetésből pályázati úton nyert pénzeszközökből oldották meg.

– Köszönjük a segítséget Kishegyes község önkormányzatának, a kishegyesi helyi közösségnek és mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a testületünk munkáját. Remélem, hogy az ilyen fajta együttműködés az idei évben is megmarad – hangsúlyozta az elnök, majd azzal folytatta, hogy a tűzmegelőzés terén a múlt évben is a legnagyobb figyelem az aratásra irányult. A község illetékesei felhatalmazták a testületet, hogy tűzvédelmi szempontból végezze el a betakarítási munkálatokban részt vevő mezőgépek műszaki ellenőrzését. Az erre a célra alakított öttagú bizottság vizsgálta meg a traktorokat és a kombájnokat. A tűzoltó berendezések ellenőrzése egész évben folyamatos a topolyai tűzoltóság szervezésében. Szűgyi István arról is szólt, hogy néhány munkaakció is belefért a múlt évbe.

– Elkezdtük rendezni az úgynevezett Ábrahám-telket, ahol gyakorlóteret szeretnénk kialakítani. Egy kis tavacska is ki lett alakítva a tűzoltóotthon bejáratánál az udvaron. Sajnos, a járványhelyzet miatt minden egyéb közösségi tevékenység elmaradt, így a versenyek, az összejövetelek, a látogatások és a barátkozások – fogalmazott az elnök.

Az egyesület sikeresen vett részt pályázatokon, a tartományi titkárság kiírásán 15 teljes munkaruhát nyertek, aminek az összértéke 401 ezer dinár. Ehhez az önkormányzat is hozzájárult 80 ezer dinárral. A kishegyesi önkéntes tűzoltóknak a tavalyi évben elég sok bevetésben volt részük. A testület tagjai összesen 40 intervención vettek részt, amiből 31 volt tűzeset. A riasztások összesen 109 tűzoltót mozgósítottak, ilyenformán 193 munkaórával járultak hozzá a tűzvédelemhez. Az egyéb tevékenységük viszont minden eddiginél szegényebbre sikerült, mert a tömegesebb rendezvények elmaradtak. A testület elnöke a beszámoló után az elnökség nevében köszönetet mondott minden testületi tagnak, aki munkájával hatékonyan hozzájárul a tűzvédelemhez.