2024. április 24., szerda
EB-HÍREK

Öngólrekord

Az öngólok tekintetében újabb rekord dőlt meg az Európa-bajnokságon. A kontinenstornán eddig kilenc öngól született. Ezt megelőzően 1976-tól a 2016-os Eb-ig összesen esett ennyi ilyen találat. Az eddigi csúcs három öngól volt, még a 2016-os tornáról. A mostani Eb előtt egyáltalán nem volt kapusöngól, a jelenlegin viszont már három is, a lengyel Wojciech Szczęsny, a finn Lukáš Hrádecký és a szlovák Martin Dúbravka révén. Az is ezen a kontinensviadalon fordult elő először, hogy egy találkozón két öngól legyen, ráadásul a jelenleg zajló Eb-n már két ilyen összecsapás is volt: a német–portugál és a spanyol–szlovák. Az idei kontinenstorna első gólja is öngól volt, a török Merih Demiral szerezte az olaszok elleni nyitómeccsen, június 11-én Rómában.

Az idei Eb öngóllistája: Demiral (török, Olaszország ellen), Szczęsny (lengyel, Szlovákia ellen), Hummels (német, Franciaország ellen), Dias (portugál, Németország ellen), Guerreiro (portugál, Németország ellen), Hrádecký (finn, Belgium ellen), Dúbravka (szlovák, Spanyolország ellen), Kucka (szlovák, Spanyolország ellen), Pedri (spanyol, a horvátok ellen).

A második legtöbb gólt hozta a horvát–spanyol

A horvátok elleni 5:3-as spanyol győzelemmel zárult nyolcaddöntő minden idők második legtöbb gólját hozó Európa-bajnoki mérkőzése volt. Az 1960-as kontinenstorna elődöntőjében, Párizsban a jugoszlávok 5:4-re verték a franciákat július 6-án.

Nem súlyos De Bruyne sérülése

Nem súlyos Kevin De Bruyne, a belgák sztárjának sérülése, így a csapattal marad az Eb-n. De Bruynét a második félidő elején kellett lecserélni bokafájdalmak miatt, és félő volt, hogy a korábban is sérüléssel bajlódó játékos nem folytathatja. Roberto Martínez szövetségi kapitány szerint azonban még korai arról beszélni, hogy a kiválóság ott lehet-e az olaszok elleni pénteki negyeddöntőben Münchenben. A nyolcaddöntő hajrájában Eden Hazardot is lecserélték, vele kapcsolatban is azt jelezte a kapitány, hogy a sérülése nem súlyos.

Kleinheislernek vannak kérői

Kleinheisler László iránt több csapat is érdeklődik – írja a germanijak.hr portál. Az Osijek vezetőedzője, Nenad Bjelica beszélt arról, hogy a magyar válogatott középpályásának szerződése 2022 nyarán lejár, és az élénk érdeklődés miatt könnyen lehet, hogy eligazol. Kleinheisler 2019-ben igazolt Eszékre, a 2021-es tavaszi szezon kimondottan jól sikerült neki, hat gólt lőtt és négy gólpasszt adott. A magyar válogatott középpályása remekül szerepelt az Eb-n, a franciák elleni, 1:1-re végződő mérkőzésen a meccs legjobbjának járó díjat is megkapta.

Dembélé négy hónapot hagy ki

Négy hónap kihagyás vár Ousmane Dembélé világbajnok francia labdarúgóra, aki hétfőn a finnországi Turkuban térdműtéten esett át. A 24 éves játékos az Eb-n a németek és a magyarok elleni csoportmérkőzésen is csereként lépett pályára, és az 1:1-es döntetlenre végződött június 19-i találkozón sérült meg a térde a Puskás Arénában. Dembélé 2017 nyarán igazolt Barcelonába, azóta ez a 12. sérülése.