2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – JUNIOR-VB

Európai tisztújítás Dortmundban

A szabadfogás páratlan súlycsoportjaival Dortmundban megkezdődött a junior-világbajnokság, és a magyarok közül Budai-Kovács Marcell (65 kg) és Korcsog Milán (97 kg) az elődöntőig jutott. Ott azonban ukrán, illetve orosz ellenféltől szenvedtek vereséget, így a bronzért birkózhattak.

A német városban tartották meg az UWW európai tisztújító közgyűlését, miután tavaly elhunyt a bolgár elnök, Ceno Cenov. A hét elnökségi helyre tizenketten pályáztak. Elnöknek végül a német szövetség főtitkárát, Karl-Martin Dittmannt választották meg, a titkár pedig Ali Csilla, a Magyar Birkózószövetség nemzetközi referense lett. Szerb sikerről is beszámolhatunk, hiszen a testületbe beválasztották Željko Trajkovićot, a Szerbiai Birkózószövetség elnökét is.

Nagy magyar siker a kadét-Eb-n

A junior-vb előtt egy héttel kadét-Eb-t rendeztek a bulgáriai Szamokovban, ahol a zentai Berkec Deján (55 kg) a rajton 4:3-ra legyőzte a finn Padát, de 8:0-ra kikapott a török Inactól, és kiesett. A nagybecskereki Jovan Miolski mindjárt a rajton búcsúzott a német Roos elleni 11:2-es vereséggel. Miloš Perović (71 kg) a selejtezőn még túljutott az észt Kristerson ellen (3:3), de az azeri Nurulajevnek már nem volt méltó ellenfele. Andrija Mihajlović (80 kg) a selejtezőn sem jutott túl, a horvát Salajec győzte le 7:3-ra. A 92 kg-os súlycsoportban Molnár Dávid szerepelt, de az első mérkőzésén ő is kikapott, méghozzá a török Aktoptól 5:0 arányban. A magyar kötöttfogásúak közül Lévai Levente (60 kg) döntős volt, de 6:3-ra kikapott az azeri Kalilovtól. Papp Barnabás (71 kg) a negyeddöntőig jutott, ott a moldovai Solovei állta az útját, Szinay Csaba (80 kg) a nyolcaddöntőben a német Schwabtól szenvedett 8:1-es vereséget, Kis Krisztiánt (92 kg) pedig ugyanitt az azeri Nuri verte meg 5:0-ra. 110 kg-ban Darabos László előbb technikai tussal győzte le a görög Gkirniszt, de a negyeddöntőben kikapott a fehérorosz Kazlovtól (4:1).

A lányoknál a 65 kg-os Elekes Enikő nagy sikert ért el, hiszen aranyérmes lett a 65 kg-os súlycsoportban, méghozzá úgy, hogy fölényesen végigverte a mezőnyt, a döntőben például 11:1-re győzte le az ukrán Konsztantinovát. László Kornélia (46 kg) bronzéremhez jutott az ukrán Lats 2:0-s legyőzésével, ugyanez nem sikerült Borsos Viktóriának (61 kg), aki a bronzmeccsen 5:2-re kikapott a török Efétől, s az is meg kell említeni, hogy ebben a súlycsoportban a szerb Maša Perović szintén a bronzmeccsig jutott, miután legyőzte a litván Vildziutét (7:2), majd az olasz Lobasciót (6:2), de végül szoros meccsen 2:0-ra kikapott az ukrán Bondartól. 69 kg-ban a magyarok újabb érmet ünnepelhettek Nagy Osváth Noémi révén, aki a bronzmeccsen 4:0-ra győzte le a német Richtert, a nagyon sikeres szereplést pedig Nyikos Veronika zárta, aki a 73 kg-osok mezőnyében szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel, miután 8:2-re legyőzte a fehérorosz Patapovicsot. Szabadfogásban nem volt szerb résztvevő, a magyarok közül pedig Gellén Milán bronzérmes lett 110 kg-ban, miután 4:0-ra legyőzte a lengyel Kaminskit.

Csapatversenyben szabadfogásban Oroszország, kötöttfogásban Azerbajdzsán, a lányoknál szintén Oroszország nyert, Magyarország pedig a 7. helyen végzett.