2024. április 25., csütörtök

Az isteni Dzsoni hódító útjára indult

Ősbemutatóval zárult az évad az Újvidéki Színházban

Az Újvidéki Színházban hétfőn került sor Az isteni Dzsoni parázna napjai című színdarab ősbemutatójára, amelyet tegnap ismételtek meg, ezzel lezárva a színházi évadot. A színdarab rendezője Jovana Tomić, Filip Grujić ismert hazai író regénye alapján adaptálta ezt színpadra. A bemutató osztatlan sikert aratott a nagyérdemű körében, és ennek kapcsán Lénárd Róbertet, a színház művészeti vezetőjét kérdeztük a színdarab keletkezésének történetéről és annak témájáról is.

Az isteni Dzsoni parázna napjai útiregény, melynek irodalmi gyökerei valahol Bukowskinál és Kerouacnál találhatók. Amikor Jovana Tomić rendezőnő felajánlotta, mint lehetséges anyagot, amelyen dolgozni szeretne az Újvidéki Színházban, két dolog is megragadott bennünket benne. Egyrészt a generációs volta: az, ahogyan specifikusan a mai fiatalra koncentrál, őt próbálja megragadni filozofikusan, sután, szellemesen és kegyetlenül. Másrészt a szerző, Filip Grujić, amellett, hogy emelkedő csillaga a hazai irodalomnak, hiszen a második, Albérlő című regényét az idén NIN-díjra és az Európai Unió díjára jelölték, újvidéki szerző, a regényben húzódó én- és apakeresés Újvidékről indul ki, és oda is tér vissza, és ezt városi színházként különösen fontos szempontnak tartottuk – mondta Lénárd.

Kiemelte, hogy a mű nem egyszerűen énregény, hanem tudatfolyam, csacsogás. Az isteni Dzsoni folytonos önmagasztalása és konyhafilozófiai eszmefuttatásaiból áll.

– Dzsoni dumál, mítoszokat gyárt saját magáról, közben pedig, mint minden valamirevaló road movie főszereplője, az apja nyomában jár, és önmagát próbálja definiálni. Ezért az előadás is egyetlen szereplő köré épül, Dzsoni köré – mondta Lénárd.

A címszereplőt Ozsvár Róbert formálta meg, nagyon odaadóan és pontosan. Mellette még Szalai Bence, Figura Terézia, Ferenc Ágota és Kőrösi István volt látható a színház tagjai közül, a szereplőgárda kiegészül a visszatérőnek számító Molnár Zoltánnal és a még főiskolás Dupák Fannival.

– Ami a próbafolyamat eredményeként megszületett a színház stúdiótermében, az egy izgalmas, közel merészkedő, intim előadás, amely néha szellemes show-műsor, máskor pedig sötét dráma, és az eddigi nézői visszajelzések alapján merem állítani, hogy remekül megtalálja a hangot az alkotócsapat új generációjával. Az író, Filip Grujić 26 éves, csakúgy, mint a rendező, Jovana Tomić, és az alkotói csapat többi tagja is nagyjából ennek a generációnak a tagja. Ez pedig hiánycikknek számít az Újvidéki Színház repertoárjában – emelte ki Lénárd.