2024. április 17., szerda

Rács mögött „landolt” a vezércikkíró

A kínai hatóságok sorra tartóztatják le az összeesküvéssel vádolt hongkongi újságírókat

Nem utazhatott el a hongkongi repülőtérről Fung Vai-kong helyi újságíró, mert a hét végén a helyszínen őrizetbe vették. Lapját, az Apple Dailyt napokkal korábban bezárták, mert nem tetszett a hatalomnak, holott a legolvasottabbnak számított a városban. Eddig már a volt szerkesztőség hét tagja került rács mögé. Az intézkedés nemzetközi bírálatokat váltott ki, amelyeket Peking visszautasít.

Nagy-Britanniába akart utazni Fung Vai-kong, az Apple Daily hongkongi napilap volt vezércikkírója, ám a rendőrség vasárnap este letartóztatta a különleges közigazgatású kínai város repülőterén. Az 57 éves újságíró már a hetedik, akit az elmúlt két hétben őrizetbe vettek az Apple Daily vezető munkatársai közül. Külföldi erőkkel való összejátszás céljából szőtt összeesküvéssel és a nemzetbiztonsági törvény megsértésével vádolják őket.

A demokráciapártiként ismert és a legolvasottabbak közé sorolt lap sem úszta meg: a múlt szerdán lakat került a szerkesztőségre, mert a hatalom ellehetetlenítette a munkáját. Az olvasók szerint nyilván azért, mert bírálta a hongkongi és a pekingi politikai vezetést, s rendszeresen tájékoztatott a hatalmat gyakorlók visszaéléseiről, illetve az ellenük indított hatósági vizsgálatokról. A bulvárhíreket és politikai kommentárokat is megjelentető napilap 26 év után szűnt meg.

A rendőrség június 17-én megszállta a szerkesztőséget, ahol házkutatást tartott, s őrizetbe vett több újságírót, majd még aznap zárolta a lapot finanszírozó három cég számláját. Az intézkedést azzal indokolták, hogy az Apple Daily – mind a nyomtatott, mind az internetes kiadásában – nemzetközi szankciók bevezetését is szorgalmazta Kínával és Hongkonggal szemben. A rendőrség szerint ez bizonyíték arra, hogy a lapvezetés külföldi erőkkel szőtt összeesküvést az állam ellen.

Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját és a szerkesztőséghez kötődő további kilenc személyt már tavaly nyáron őrizetbe vették – külföldi erőkkel való összejátszás, csalás és a nemzetbiztonsági törvény megszegésének gyanújával. Lait el is ítélték és december óta börtönbüntetését tölti.

A nemzetközi közösség az utóbbi időben gyakran bírálta Kínát a Hongkong elleni, demokráciát csorbító intézkedései, valamint az emberi és szabadságjogok korlátozása miatt. Június első felében a hét vezető ipari hatalmat tömörítő G7-csoport országai és a NATO is szokatlanul kemény hangú figyelmeztetést küldött Pekingnek (részben a hszincsiangi ujgurok elleni sorozatos jogsértések, továbbá a hongkongi demokrácia erőszakos felszámolása és Tajvan miatt).

A legutóbbi intézkedések is külföldi bírálatok sokaságát váltották ki. Az amerikai elnök múlt csütörtökön, az Apple Daily utolsó példányának megjelenése napján, felszólította Kínát, hogy hagyjon fel a független sajtó elleni fellépéseivel és engedje szabadon az őrizetbe vett újságírókat. Joe Biden azzal vádolta Pekinget, hogy megtagadja az alapvető szabadságjogokat, s támadja Hongkong autonómiáját és demokratikus intézményeit, fokozva ezzel az elnyomást a részben autonóm várossal szemben.

Időközben Dominic Raab brit külügyminiszter is felszólította Kínát, hogy tartsa tiszteletben a médiaszabadságot, amelyre egyebek mellett kötelezettséget is vállalt a Hongkongra vonatkozó nyilatkozatban, amelyet London és Peking 1984-ben írt alá. (A város egy ideig brit gyarmat volt, de 1997-ben visszakerült Kínához.)

Peking visszautasítja a külföldi bírálatokat. A G7 tagállamait ráadásul a tények elferdítésével, rágalmazással és Kína belügyeibe való beavatkozással vádolta meg. Csao Li-csien külügyi szóvivő az amerikai elnöknek pedig azt üzente: „álláspontja tényszerűen megalapozatlan”.