2024. április 25., csütörtök

Novak a huszadikért indul

A hagyomány szerint a férfi egyes címvédője nyitja a wimbledoni centerpályát. A szervezőknek csak kedvez, hogy Novak Đoković ellenfele a 14.30-ra kiírt meccsen hazai játékos, a 19 éves és a mai legújabb ranglistán 253. Jack Draper lesz, aki a Queen’s londoni tornáján, óriási meglepetésre, le tudta győzni Jannik Sinnert és Alekszandr Bublikot, mielőtt kikapott volna honfitársától, Cameron Norrie-tól. A fiatal brittől tisztes helytállást elképzelhetünk, Đoković pedig valószínűleg nem esik a tapasztalatlan rivális lebecsülésének csapdájába. Utóbbi feltételezés alapja, hogy Novak számára ez a torna történelmi jelentőségű, győzelem esetén ugyanis a Grand Slam-trófeák száma szerint beérné két nagy riválisát, Rafael Nadalt és Roger Federert, s mindhármuknak 20 serlege lenne a GS-tornákról.

Az idei wimbledoni tornának Đoković szemszögéből van egy „árnyoldala” is, hisz két hét múlva, ha Danyiil Medvegyev nyeri el a serleget, vagy döntős, de Novak korábban esik ki, elveszítheti a ranglista első helyét.

Nehéz elképzelni, hogy Federer, aki az elmúlt 17 hónapban csak nyolc meccset játszott, képes lehetne a három nyert játszmára folyó, zsinórban hét mérkőzés megnyerésére. A svájci veterán esetében, aki 81. GS-tornáján indul, lehetségesebb, hogy a ranglistán majd az olasz Matteo Berrettini mögé szorul.

A torna ma délben kezdődik, amikorra a Fucsovics–Sinner és a Kecmanović–Bagnis meccset írták ki, később, aligha 16 előtt, a Györe–Cuevas és a Lajović–Simon találkozó is műsoron lesz.

A múlt heti tornákon Medvegyev az első füves, összesen 11., De Mianur az 5., Angelique Kerber a 13., a 2018-as Wimbledon óta az első, Jelena Osztapenko pedig 4. serlegét nyerte.

MALLORCA. – A férfitorna elődöntőjében: Medvegyev–Carreno 3:6, 6:3, 6:2.
EASTBOURNE. – A férfitorna elődöntőjében: Sonego–Purcell 6:1, 3:6, 6:1, De Minaur–Kvon 6:3, 7:6. Döntő: De Minaur–Sonego 4:6, 6:4, 7:6. Nők, elődöntő: Kontaveit–Giorgi 5:4 – feladás, Osztapenko–Ribakina 6:4, 6:1. Döntő: Osztapenko–Kontaveit 6:3, 6:3.
BAD HOMBURG. – A női torna negyeddöntőjében: Kerber–Anisimova 2:6, 6:3, 6:3, Kvitová–Podoroska 6:3, 7:6. Elődöntő: Siniaková–Sorribes 6:2, 6:4, Kerber–Kvitová 3:6, 6:4, 7:6. Döntő: Kerber–Siniaková 6:3, 6:2.
MILÁNÓ. – A challenger negyeddöntőjében: Grenier–Krstin 6:4, 6:4.