2024. április 24., szerda
NYOLCADDÖNTŐK

A szupersztár lett a tragikus hős

Tizenegyesekkel verte Svájc Franciaországot az Európa-bajnokság mai második nyolcaddöntős párharcán, így az alpesi ország játszhat a spanyolok ellen a negyeddöntőben.

Meglepetésre a jóval esélytelenebb Svájc szerezte meg a vezető találatot, viszonylag hamar, a 15. percben, amikor a bal szélen elfutó Zuber beadására Seferović emelkedett, aki hajszálpontosan bólintott a bal alsóba, Lloris kapus hiába vetődött a labdáért.

Nem sokkal a térfélcserét követően drámai jelenetek következtek. A svájci tizenhatos környékén zajlott a játék, amikor Rapallini bíró jelezte, visszanéz egy büntető-gyanús esetet – a másik oldalon. A videózás után meg is ítélte a tizenegyest, ám Lloris kiváló érzékkel kifogta Rodriguez bal alsóba tartó lövését.

Percekkel később pedig már az egyenlítésnek örülhettek a franciák, Mbappe ugratta ki a tizenhatos közepébe robbanó Benzemát, aki ugyan nem kezelte le tökéletesen a labdát, de még el tudta pöckölni azt Sommer hálóőr mellett (57.).

Az igazi hidegzuhany pedig csak ezután jött a svájciak nyakába, amikor egy gyönyörű francia akció végén Griezmann lövését még védeni tudta Sommer, ám a kapu közvetlen előterébe hulló labdát Benzema a hálóba juttatta – vezetett Franciaország (59.).

A francia diadal a 75. minutumban biztosnak kezdett tűnni: Paul Pogba 25 méterről megfontolt mozdulattal szépségdíjas gólt tekert a jobb felsőbe, kiszedve onnan a „pókhálót".

A 81. percben viszont újra Seferović került főszerepbe, aki ezúttal Mbabu jobbról érkező bekanyarítását fejelte be, így ismét csak egy gól volt a felek között. Sőt: nem sokkal később Gavranović az egalizálásnak kezdett örülni, miután egy levágódó lövés után bepöckölte a labdát, ám a találatot leshelyzet miatt gyorsan elvették.

De, mint kiderült, a svájciak nem hiába reménykedtek az utolsó pillanatig: a rendes játékidő utolsó percében ismét Gavranović kapott remek labdát húsz méternél, kicsit közelebb ment a kapuhoz, majd kilőtte a bal alsót, immár szabályosan is egyenlítve.

A franciák előtt volt még egy meccslabda, de Coman a hosszabbítás negyedik percében a felső lécre vágta a labdát.

A kétszer tizenöt perces hosszabbítás jó helyzeteket igen, de gólt nem hozott, így jöhettek a büntetők. Itt egészen az utolsó kör utolsó lövőjéig mindenki hibátlan volt, ám az ötödik francia, Mbappe tizenegyesét Sommer kapus kifogta, így Svájc nyerte meg a maratoni csatát.

Végeredmény, nyolcaddöntő: Franciaország-Svájc 3:3, tizenegyesekkel 4:5.