2024. április 19., péntek
EB-HÍREK

Deschamps szerint új torna kezdődik

Didier Deschamps, a világbajnok francia válogatott szövetségi kapitánya szerint gyakorlatilag új torna kezdődik el a Svájc elleni nyolcaddöntővel az Eb-n. A két csapat hétfői, bukaresti összecsapása előtt a szakvezető elsőként a csoportkört elevenítette fel, amelynek során Benzemáék 1:0-ra legyőzték Németországot, majd döntetlent játszottak Budapesten a házigazda magyarokkal (1:1) és a címvédő portugálokkal (2:2) is. „Nehéz menetelésen vagyunk túl, de öt pontunkkal megnyertük az F csoportot, és ez a lényeg – vélekedett Deschamps. – Megcsináltuk, szerda óta pedig a pihenésen és regenerálódáson van a hangsúly, mert most új torna kezdődik.” A kapitány számára komoly kihívás lehet a védelem összeállítása, mivel többen is sérültet jelentettek a közelmúltban. A balhátvéd Lucas Hernándezt szerdán térdsérülés miatt a szünetben le kellett cseréni a Puskás Arénában, majd az őt váltó Adrien Rabiot is kidőlt a kiújuló bokaproblémáival. Thomas Lemar és Marcus Thuram a csütörtöki edzésen vált harcképtelenné, utóbbit az orvosi stáb támogatta le a pályáról. Ousmane Dembélé még a magyarok ellen sérült meg, a Barcelona csatárára térdműtét vár, így számára véget ért az Eb. Deschamps-nak ugyanakkor bizakodásra adhat okot a hat év után a válogatottba visszatért Karim Benzema formája, a Real Madrid támadója kétszer is betalált a címvédő portugálok ellen.

Svájc 67 éve járt legutóbb Eb-negyeddöntőben, 1954-ben házigazdaként jutott be a nyolc közé. A csoportharmadikként a 16 közé kerülő gárda minden bizonnyal nem kap sok esélyt Bukarestben a megtizedelten is favoritnak számító franciáktól, amire Ricardo Rodríguez is felhívta a figyelmet. „Itt már bármi megtörténhet, mi egészségesek vagyunk, és készen állunk. Stabilan kell védekeznünk, és elöl élni kell a néhány lehetőségünkkel. Tudjuk, hogy a franciáknál még a cserék is fantasztikus játékosok – összegzett a Torino hátvédje, majd mosolyogva hozzátette: – Sokat gyakoroltuk a 11-eseket, és majdnem mindenki betalált.”

Perišić koronavírusos

A világbajnoki ezüstérmes horvátokat erősítő Ivan Perišić pozitív koronavírusteszt miatt nem léphet pályára ma (hétfőn) Spanyolország ellen az Eb nyolcaddöntőjében. A horvát szövetség tájékoztatása szerint az olasz bajnok Inter csatárát elkülönítették társaitól, és tíznapos karantén vár rá. A keret többi tagja negatív tesztet szolgáltatott, így útra kelt a rovinji edzőtáborból a koppenhágai mérkőzésre. Ha az adriai együttes nyer a 16 között, a 32 éves Perišićnek – aki hazája Eb-gólkirálya – ki kell hagynia a negyeddöntőt és minden bizonnyal az elődöntőt is. A Horvátország–Spanyolország nyolcaddöntő hétfőn 18 órakor kezdődik Dániában.

Kevesebb a szabálytalanság

A 2016-os franciaországi tornához képest eddig jóval kevesebb a szabálytalanság és a sárga lapos figyelmeztetés a mostani Eb-n. Az európai szövetség játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti közölte: kollégái az eddigi meccseken 806 szabálytalanságot fújtak le, öt évvel ezelőtt, a csoportszakasz után 911 volt ez a szám. „Nem kértük arra a játékvezetőket, hogy kevesebbet fújjanak. Korrektül akarunk eljárni a szabálytalankodókkal szemben” – fogalmazott Rosetti.

A csoportokban lejátszott 36 mérkőzésen összesen 98 sárga lapot osztottak ki, ez is jóval kevesebb, mint a 2016-os 129. Ahogy az előző Eb csoportmérkőzésein, ezen is kétszer villant a piros lap, büntetőt ugyanakkor kétszer annyit – 14-et – kaptak a csapatok, köszönhetően részben a VAR-technológia alkalmazásának. „2016-ban éppen csak elkezdtünk gondolkodni a videobíró bevezetésén” – fogalmazott Rosetti. A VAR 12 bírói ítéletet korrigált, hétszer közvetlenül, ötször pedig maga a játékvezető tekintette meg újra az esetet, és módosított.

Góllövőlista

Az Eb góllövői, 5 gólos: Ronaldo (portugál). 3 gólos: Forsberg (svéd), Lewandowski (lengyel), Lukaku (belga), Schick (cseh), Wijnaldum (holland). 2 gólos: Benzema (francia), Depay (holland), Dolberg (dán), Dumfries (holland), Havertz (német), Immobile (olasz), Jaremcsuk (ukrán), Jarmolenko (ukrán), Locatelli (olasz), Maehle (dán), Perišić (horvát), Pessina (olasz), Poulsen (dán), Shaqiri (svájci), Sterling (angol). 1 gólos: Aljoski (macedón), Arnautović (osztrák), Baumgartner (osztrák), Braithwaite (dán), Chiesa (olasz), Christensen (dán), Claesson (svéd), Damsgaard (dán), De Bruyne (belga), Dzjuba (orosz), Embolo (svájci), Fiola (magyar), Goretzka (német), Gosens (német), Gregoritsch (osztrák), Griezmann (francia), Guerreiro (portugál), T. Hazard (belga), Jota (portugál), Insigne (olasz), Kahveci (török), Kalajdzic (osztrák), Lainer (osztrák), Laporte (spanyol), Linetty (lengyel), McGregor (skót), Meunier (belga), Mirancsuk (orosz), Modrić (horvát), Moore (walesi), Morata (spanyol), Pandev (macedón), Pohjanpalo (finn), Ramsey (walesi), C. Roberts (walesi), Sarabia (spanyol), Schäfer (magyar), Šeferović (svájci), Škriniar (szlovák), Szalai Á. (magyar), F. Torres (spanyol), Vlašić (horvát), Weghorst (holland). Öngól: Demiral (török, Olaszország ellen), Szczęsny (lengyel, Szlovákia ellen), Hummels (német, Franciaország ellen), Dias (portugál, Németország ellen), Guerreiro (portugál, Németország ellen), Hrádecký (finn, Belgium ellen), Dúbravka (szlovák, Spanyolország ellen), Kucka (szlovák, Spanyolország ellen).