2024. április 20., szombat
FORMULA–1

Verstappen megállíthatatlan

Egyre nyilvánvalóbb, hogy átbillent a mérleg nyelve a Mercedestől a Red Bull felé az idei Formula–1-es szezonban: Max Verstappen két egymást követő versenyt tudott megnyerni, ami korábban még sohasem sikerült neki, az energiaitalosok pedig zsinórban negyedszer ünnepeltek a dobogó tetején.

A harc a két élcsapat között már a színfalak mögött is teljes gázzal pörög, az elmúlt hetekben túlságosan hajlékony légterelőik miatt mutogattak egymásra, s a Red Bullnak a hátsó, a Mercedesnek az első vezetőszárnyán kellett módosítania. Az osztrák csapat vezetője, Christian Horner abban is a Mercedes közbenjárását sejti, hogy az FIA új iránymutatásai miatt a Magyar Nagydíjtól kezdve lassulni fognak a kerékcserék, amiben pedig a Red Bull hosszú ideje etalon, szinte egyedüliként tudnak 2 másodperc alatt végezni a bokszkiállással – a továbbiakban viszont néhány tizedmásodperc türelmi időt kell hagyniuk a csapatoknak az autó kiengedése előtt, az FIA szerint ugyanis a kiállások már veszélyesen gyorsak, túl sok automatizmust tartalmaznak, nem hagyva időt az emberi korrekcióra.

A pályán Verstappen kezdett a legjobban, a pole-t is megszerezte Lewis Hamilton előtt – hiába volt Valtteri Bottas az időmérő leggyorsabbja, a finn három rajthelyes büntetést kapott, amiért az edzésen a bokszutcában való megpördülését a versenybírók veszélyesnek titulálták. Hamilton nem tudta elkapni Verstappent a rajtnál, és miután a holland apró lépésekben az egész futam alatt növelte előnyét, a Mercedes a bokszkiállásokban sem bízhatott, így a veszteség minimalizálása érdekében a leggyorsabb körre mentek rá Hamiltonnal. Bottasnak viszont sikerült Sergio Pérez elé kerülnie, miután a mexikói időt vesztett a bokszban, így két mercedeses állt dobogóra, de a Red Bull a konstruktőrök között is növelte előnyét.

Az üldözőboly legjobbja ismét Lando Norris volt, a mclarenes még mindig tartja magát a tabella negyedik helyén. Ezúttal a Ferrarinak is sikerült felülkerekednie a gumigondokon, így Carlos Sainz és Charles Leclerc bejöttek a 6–7. helyre, a monacói ráadásul úgy, hogy az első körben a Pierre Gaslyvel való összeakadás után, szárnycserét követően hámozta át magát a középmezőnyön. Ennél is nagyobb teljesítmény lehetett volna George Russellé, aki alatt láthatóan szintet lépett a Williams: a brit önerőből haladt sokáig a 8. helyen, de ismét balszerencsés volt, a motor túlmelegedése miatt ki kellett állnia.

A Red Bull Ring a versenytörlési zűrzavar közepette idén is duplázik, a mostani Stájer Nagydíj után az előttünk álló hétvégén az Osztrák Nagydíjnak is otthont ad, a névadó csapat pedig okkal bízhat a győzelem megismétlésében.

A Stájer Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (Red Bull) 1:22:18,925, 2. Lewis Hamilton (Mercedes) +35,7 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (Mercedes) +46,9, 4. Sergio Pérez (Red Bull) +47,4, 5. Lando Norris (McLaren) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 156 pont, 2. Hamilton 138, 3. Pérez 96, 4. Norris 86, 5. Bottas 74 stb. Csapatok: 1. Red Bull 252 pont, 2. Mercedes 212, 3. McLaren 120, 4. Ferrari 108, 5. AlphaTauri 46 stb.