2024. április 19., péntek
KRÉTAPOR

Kémiaoktatás nem formális környezetben

Az alsós kisdiákok bevezetése a természettudományok világába – Természettudományos foglalkozások a zentai BeeHome Közösségi Házban

A kémiatanárok és általában a természettudományokat oktató tanárok a mindennapi kihívások mellett egy olyan, igen komolynak tekinthető problémával is szembesülnek munkájuk során, amely abból fakad, hogy miként tudják megtalálni a módját, hogy érthetővé és emberközelivé tegyék a diákok számára saját tantárgyukat, továbbá, hogy milyen módon próbálják felismertetni és megértetni velük az új ismeretek gyakorlati jelentőségét, kapcsolatrendszerét.

Gyakran felmerül az a kérdés is, hogy miként tudunk a leghatékonyabban rámutatni a természettudományok kézzelfoghatóságára és szépségére, illetve ezáltal a fontosságára is. Sok esetben egyáltalán nem figyelünk oda a minket körülvevő jelenségekre, folyamatokra, így eszünkbe sem jut, hogy például a főzés, a növényi szín- és illatanyagok, a szervezetben végbemenő folyamatok mind-mind összefüggésbe hozhatóak a kémiával és más természettudományokkal is.

Két kolléganőmmel, Fajka Valériával és Gere Anikóval együtt a zentai BeeHome Közösségi Ház megnyitása után azt a felkérést kaptuk, hogy szervezzünk természettudományokkal kapcsolatos foglalkozásokat az általános iskolás tanulók számára. Mivel mindhárman kémiatanárként dolgozunk, kézenfekvő volt számunkra, hogy mindenekelőtt a felsős diákokat hívjuk meg, akik hamarosan egyébként is találkoznának a kémia rejtelmeivel. 2018 nyarán tartottuk az első ilyen jellegű összejöveteleket, és nagy örömünkre a következő alkalommal már a részt vevő felsős diákok közül többen is elhozták az alsós testvérüket, akik sem kíváncsiság, sem ügyesség, sem tudás tekintetében nem lógtak ki a sorból.

A nyári foglakozások sikere és az érdeklődők számának folyamatos növekedése arra ösztönzött bennünket, hogy az ősz folyamán újabb, több állomásból álló programsorozatot hívjunk életre, ráadásul a pedagógusok közül is többen jelezték a nyár folyamán, hogy szívesen elhoznák az osztályukat egy-egy ilyen foglalkozásra, amely amellett, hogy inspiratív, támogató környezetben biztosítja számukra az új ismeretek megszerzésének lehetőségét, és fontos közösségépítő szereppel is bír az életükben. Akkor még a felsős és az alsós diákokat is bekapcsoltuk, hiszen úgy gondoltuk, nem biztos, hogy az alsós diákok rendelkeznek megfelelő alappal, tudással a természettudományok tanulásához.

Ám a tapasztalatok mást mutattak, azt kellett ugyanis látnunk, hogy annak köszönhetően, hogy az alsós diákok két tantárgy keretén belül is foglalkoznak a természettel és a környezettel, rendkívül nyitottak és érdeklődők ezek iránt a témakörök iránt, arról a határtalan lelkesedésről nem is beszélve, amellyel egy-egy izgalmas feladat iránt viseltetnek. Így az eredeti elképzeléseinket átalakítva, a következő évben, 2019-ben már úgy indítottuk el az újabb természettudományos foglalkozássorozatunkat a BeeHome-ban, hogy elsősorban az általános iskolák alsós diákjait céloztuk meg, ugyanis nem titkolt célunkként azt fogalmaztuk meg, hogy már ebben a korban is megpróbáljuk felkelteni a diákok érdeklődését a természettudományok iránt, ilyen módon népszerűsítve a kémiát és a hozzá szorosan kapcsolódó tantárgyakat, a biológiát és a fizikát is.

Ám nemcsak a harmadik és negyedik osztályosok számára állítottuk össze a programot, hanem a tanítók kérésére a kisebbeket, azaz az elsősöket és a másodikosokat is bekapcsoltuk a műhelymunkákba. Meglepett bennünket, hogy milyen nagy érdeklődés mutatkozott a tanítók körében az általunk életre hívott foglalkozások iránt, ám igyekeztünk mindenki kérésének eleget tenni, emiatt úgy döntöttünk, hogy valamennyivel rövidebb ideig tartó program keretében ugyan, ám megpróbálunk mindenkit bevonni a munkába.

A foglalkozásokat mindig egy-egy kiválasztott téma köré építettük, mégpedig olyan módon, hogy a rövid elméleti bevezető után csoportokba rendeztük őket, és olyan feladatokat adtunk nekik, amelyek már az azt követő kísérletekre is felkészítették őket, majd jött a közös kísérletezés, összegzésként pedig egy-egy olyan feladat, amelynek során mindenki lerajzol vagy leír valamit, ami számára legérdekesebb volt, amit megtanult az adott napon.

Az egyik legfontosabb témakörünk a víz volt. Víz, víz, víz címmel hirdettük meg az ehhez a témához kapcsolódó foglalkozást, amelynek során a különféle kémiai kísérletek alapjaiba is igyekeztünk beavatni a gyermekeket. A kisdiákok a foglalkozás első részében számos érdekes információval bővíthették ismereteiket a víz tulajdonságaival, a vízben található élőlényekkel, illetve a víz körforgásával kapcsolatban, ugyanakkor megtapasztalhatták az együttműködés és a kísérletezés örömét, valamint azt is, hogyan köthetik össze a látottakat a természetben megfigyelhető jelenségekkel, mindemellett pedig azt is megállapíthatták, hogy az általuk elvégzett kísérletek melyik természeti jelenség modelljeinek felelnek meg. A kísérletek során megfigyelhették az oldódás, a fénytörés és a fényelhajlás folyamatát, valamint a felületi feszültség változását és annak következményét is.

A természet és mi című foglalkozáson a vízről, a szivárványról, valamint a víz- és levegőszennyezésről szerezhettek új ismereteket a résztvevők, nagy hangsúlyt fektettünk ugyanis arra, hogy felismerjék a környezettudatos gondolkodás fontosságát, illetve megtapasztalják a kísérletezés és az egymástól való tanulás örömét, mindeközben pedig a természettudományokat is egyre közelebb és közelebb engedjék magukhoz. Mi, foglalkozásvezetők és a tanítók is egyetértettünk abban, hogy a tanulás folyamatát jelentős mértékben elősegítheti a nem formális környezetben történő oktatás, hiszen olyan légkörben tanulhattak, amely felszabadulttá tette és inspirálta őket, ugyanakkor mivel a foglalkozás során saját tapasztalataikat is megoszthatták egymással, a tanulási folyamat során egymásból is építkezhettek.

A Gyógynövények, színek, kémia című foglalkozáson az alsós diákok az elméleti bevezető után olyan kísérleteket végezhettek, amelyek során saját kezűleg készítettek arctisztítót, zselészappant, valamint különféle fenyődíszeket, miközben számos információhoz juthattak hozzá a térségünkben is fellelhető gyógynövényekkel kapcsolatban, illetve megismerkedhettek a színekkel, a keverékekkel, azok szétválasztásával, valamint a szétválasztás lehetséges módszereivel, a papírkromatográfia alapjaival, valamint több, a mindennapi életben is fontos szerepet betöltő kémiai anyaggal. Az információszerzés és a tapasztalatgyűjtés mellett mindez nagymértékben hozzájárult az ünnepekre való ráhangolódás elősegítéséhez is.

Mi, szervezők nagyon örültünk annak, hogy voltak olyan diákok, akik visszatérő résztvevői lettek a programjainknak, és a fiatalok közül többen is megkérdezték tőlünk, máskor is részt vehetnek-e hasonló rendezvényeken. A kollégák közül is többen jelezték, hogy szívesen csatlakoznának hozzánk, ugyanakkor több pedagógus is megkeresett bennünket azzal, hogy diákjaikkal együtt szívesen részt vennének hasonló programokon. A legfontosabb visszajelzés mégiscsak az volt számunkra, amikor a foglalkozásokon részt vevő gyermekek szülei kerestek meg bennünket azzal, hogy gyermekük otthon nekik, illetve a nagyszülőknek is bemutatta azokat a kísérleteket, amelyeket a BeeHome-ban tanult, sőt a hozzá kapcsolódó elméleti tudnivalókat is elmagyarázta nekik, ami által maguk is gyarapíthatták az ismereteiket.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a természettudományi foglalkozássorozatot nemcsak mi, szervezők értékeltük rendkívül sikeresnek, hanem a gyermekek, a szülők és a pedagógusok is, ami rendkívül fontos eredménynek számít. Kétségtelen, hogy az előzetesen kitűzött célok mentén haladva sok új és hasznos információt tudtunk eljuttatni a diákokhoz, és nagyon örülünk annak, hogy több száz Zenta községbeli fiatalt sikerült megmozgatnunk, és megnyernünk a kémia és általában a természettudományok népszerűsítése ügyének. A visszajelzések alapján indokoltnak tartjuk a program folytatását, amit a 2020-as évben kialakult járványhelyzet megszakított ugyan, ám abban bízunk, hogy hamarosan folytatni tudjuk, és ismét tanulni vágyó diákok veszik majd birtokukba a zentai BeeHome Közösségi Házat.