2024. április 24., szerda

Háttal állt az amerikai himnusz alatt egy fekete sportolónő

Gwen Barry kalapácsvető nemrég az egyik olimpiai kvalifikációs verseny díjkiosztó ünnepsége során az amerikai himnusz közben hátat fordított a zászlónak, majd arcát polójával takarta el. Ezt követően zavaros magyarázkodásba kezdett és közölte, hogy szerinte direkt próbálják meg kellemetlen helyzetbe hozni.

Gwen Barry nemrég bronzérmet nyert az amerikai olimpiai kvalifikációk egyik megmérettetésén kalapácsvetésben.

A díjátadón a fekete sportoló nem állt fel a pódiumra vetélytársai mellé, hanem hátat fordított az amerikai zászlónak.

A botrányos megmozdulást követően Barry ugyan a pályán elért eredményének köszönhetően kvalifikálta magát az olimpiai játékokra karrierje során másodjára, de a szurkolók valószínűleg inkább a sportoló tiszteletlenségére fognak emlékezni.

Barry ugyanis nemcsak hátat fordított az amerikai zászlónak a himnusz alatt, hanem arcát egy „aktivista sportoló” feliratú pólóval is eltakarta. Ennek ellenére a kalapácsvető a The New York Postnak azt nyilatkozta, hogy az akció nem előre eltervezett volt, hanem összeesküvés áldozata lett, amivel őt akarták lejáratni.

Barry kiemelte, hogy úgy tudta, a himnuszt az előtt fogják lejátszani, mielőtt felállnak a dobogóra és a szervezőket hibáztatta a történtek miatt. Azonban hozzátette, hogy nem is akar beszélni magáról a himnuszról, hiszen az „nem fontos, nem rólam szól és sosem szólt rólam.”

Nem ez az első eset, hogy Barry botrányt okoz. 2019-ben a pánamerikai játékokon az amerikai himnusz alatt ökölbe szorított kezét emelte a magasba, ami miatt az amerikai olimpiai bizottság figyelmeztetésben is részesítette.