2024. április 25., csütörtök

Sikerült elhárítani a hibát

A nyolcadikosok pénteken tudják meg a kisérettségi végleges eredményét – A kívánságlistákat a hétvégén kell kitölteni

A szerbiai nyolcadikosok a múlt héten, június 23-án, 24-én és 25-én írták meg a kisérettségi tesztjeit. Az anyanyelvi teszten és a matematikából 13-13, míg a kombinált teszten 14 pontot lehetett összegyűjteni, tehát a diákok összesen 40 pontot érhettek el a záróvizsgán. Vasárnap tették közzé a kisérettségi eredményeit, ám a Moja srednja škola portál a nap folyamán a rendszer túlterheltsége miatt nem működött. Emellett kiderült, hogy hiba került a matematika teszt magyar nyelvű szövegének fordításába. Vicsek Annamária oktatásügyi államtitkár kiemelte, fontosnak tartották, hogy minél előbb megoldják a problémát, hiszen minden helyes megoldásra pontot kellett kapniuk a diákoknak.

– Ezért volt fontos, hogy megoldjuk azt a problémát, amely két feladattal kapcsolatban a fordítás miatt vált kérdésessé. A kilencedik feladatban nem a tanuló lányok számára kérdezett rá a magyar fordítás, hanem a tanulók számára, így teljesen más volt a végeredmény. Sikerült azt elérni, hogy azok a gyerekek, akik a magyar szöveg szerinti pontos megoldást adták, megkapják erre a pontszámot. A tizenkettes feladatban a hatos válasznál szereplő gyök és a hetes válasznál szereplő négyzetgyök is elfogadható, mivel a magyar nyelvben mindkettő ugyanazt jelenti. Mindkét feladat esetében a rendszerben lehetett reagálni, és az iskolaigazgatóknak volt hozzáférésük a feladatokhoz. Azok a tanárok, akik a javítókulcsot ellenőrizték, illetve azok, akik a feladatokat javították, jelezhették a problémát, valamint elfogadhatták jónak a szóban forgó feladatokat, amennyiben a diákok a magyar szöveg szerinti jó megoldást jelölték be. Fontos megjegyezni, hogy még hétfő délelőtt történhetnek csiszolások a válaszokban az iskolák szintjén. A végső eredményt július 2-án fogják közzétenni, illetve ezen a napon lesz majd elérhető a tanulók számára. Sajnos, a rendszer túlterheltsége miatt vasárnap nem volt elérhető a Moja srednja škola portál, de úgy gondolom, hogy a következőkben rendben fog működni. Bízom benne, hogy sikerül mindent helyrehozni a mai nap folyamán – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária.

A tanulók július 3-án tudják elektronikusan bejegyezni a kívánságlistát rendszerbe a Moja srednja škola portálon. Papírformában július 3-án és 4-én kell leadni a kívánságlistát abban az általános iskolában, amelyben a tanuló befejezte a nyolcadik osztályt. Ezután, július 11-én teszik közzé az eredményeket, hiszen ekkor fog kiderülni, hogy a diákok mely középiskolai szakra jutottak be. Ezt követően, július 12-én iratkozhatnak be abba a középiskolába, ahova bekerültek.