2024. április 24., szerda

Kon: A delta mutáció beborítja az egész világot

Nincs olyan információm, hogy a koronavírus delta variánsa megjelent volna Szerbiában, de világos, hogy csak idő kérdése mikor fogja beborítani az egész világot – mondta Predrag Kon epidemiológus a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva.
Kihangsúlyozta, hogy figyelembe kell venni a gyülekezéseket és a kapcsolatokat, majd azt javasolta a még be nem oltottaknak, hogy ne menjenek nagyobb összejövetelekre. Felszólított mindenkit, de különösen a fiatalokat, hogy oltakozzanak és kiemelte, hogy a védőoltások minden mutáció ellen védelmet nyújtanak.
Nagyon fontos, hogy a vírus nagyobb csoportokban fog belépni az országba, vagy pedig csak egyenként és a jelenlegi helyzet a terjedését segítené elő. Nálunk relatív megfelelő a helyzet abból a szempontból, hogy sokan be vannak oltva. Ez volt a helyzet Nagy-Britanniában és Izraelben is, ennek ellenére ez utóbbiban június közepe óta megtízszereződött az újonnan fertőzöttek száma – mondta Kon.
Kihangsúlyozta, hogy a vírus átvitele attól is függ, hogy mennyien érzékenyek rá és amennyiben betartásra kerülnek a járványügyi intézkedések, akkor olyan akadályokat sikerül kialakítani, ami megnehezíti a vírus gyors terjedését.
Azt kell mondanunk, hogy még mindig nem vagyunk teljesen biztonságban, nem mondhatjuk, hogy a helyzet biztos, vagy megszokott. A vírus még itt van köztünk. Különösen Belgrádban, az utóbbi négy napban ismét enyhe növekedés, vagy stagnálás tapasztalható, nincs napról napra történő csökkenés – mondta Kon.
A delta variáns terjedésének gyorsaságával kapcsolatosan elmondta, hogy az 40-től 60 százalékkal is nagyobb lehet.
Az elsődleges vírus egyről kettő és három személyre terjedt, de a delta variáns átlagosan egyszerre ötre is. Emiatt az oltakozás mértéke sokkal nagyobb kell legyen, hogy megakadályozzuk az átadását – hangsúlyozta ki Kon.