2024. április 25., csütörtök

A koszovói rendőrség letartóztatott egy fiatalt

A koszovói rendőrség tagjai állig felfegyverezve állítják meg a szerb polgárokat, akik Gazimestanba igyekeznek. Sajtóinformációk szerint egy személyt letartóztattak – írja a B92 hírportál.

Sajtóértesülések szerint Gazimestanban egy podgoricai illetőségú fiatalt állítottak elő, aki tiltakozni kezdett, amikor a rendőrök egy szerzetesnőt akartak átkutatni. A fiatalember azt mondta, hogy nem helyes, hogy ezt teszik, hiszen egy szerzetesnőről van szó. Ezt követően a koszovói rendőrök letartóztatták a férfit.

A polgárok kihangsúlyozták, hogy a rendőrök lezárták a főutat, ezért mellékutakat igyekeztek találni. A Novosti hírportál értesülései szerint a koszovói rendőröket Pristina közelében is felsorakoztatták és a városból kijövő embereket átnézték és az út mellé terelték le a szerb regisztrációs táblájú gépkocsikat.

Gazimestan közelében a rendőrség átkutatja a polgárokat, elveszik a szerb jelképekkel ellátott pólóikat és zászlóikat. Erre a helyre nagyszámú ember érkezik Szerbia minden részéből, Montenegróból és a Boszniai Szerb Köztársaságból is. A Kosovo Online hírportál értesülései szerint a rendőrség biztosítja az utat Gazimestánba, viszont átkutatják a polgárokat és elveszik a provokatív pólókat és más hasonló felszereléseket, ezért több fiatalt is megfosztottak ezektől.

A koszovói lapok információi szerint a jelenlévők „Koszovó Szerbia!” jelszavat skandálták.

Baki Kelani, a koszovói rendőrség szóvivője elmondta, hogy Vidovdan alkalmával minden szükséges intézkedést megtettek a közrend és béke fenntartása érdekében és a biztonsági intézkedéseket is magasabb szintre emelték.