2024. április 24., szerda

Hétfőn Kruševacon volt az ország szeme

Azt ígérték, a jövő év végéig elkészül a Morava-korridor

Az elmúlt kilenc évben a jelenlegi hatalom jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy emelkedjen Kruševac és a Rasina körzet polgárainak életszínvonala. Új munkahelyek létesültek, az elmúlt időszakban megvalósult 300 millió euró értékű beruházásoknak köszönhetően 2021 végétől 3262 személy szerzett munkát ebben a dél-szerbiai városban – emelte ki hétfőn Ana Brnabić kormányfő, azt követően, hogy a kormány Kruševacon ülésezett.
Kiderült azonban, a város továbbra is jelentős munkanélküliséggel küzd, így a kormányülésen jelen levő államfőtől, Aleksandar Vučićtól kért a város polgármestere, Jasmina Palurović további támogatást. Az államfő rámutatott, noha még egy üzem érkezésére számítanak a helyiek, arról is tárgyaltak a város vezetőségével tegnap, hogy az állami vállalatokat hogyan erősítsék meg ebben a városban.
Hétfőn Vidovdan vagy Szent Vitus napját ünnepelte a szerb ortodox egyház, amely eme egyház legnagyobb ünnepének számít. Mint Ana Brnabić kiemelte, ez az ünnep fontos a nemzeti kollektív identitás számára, ám a kruševaciak számára még inkább jelentős, hiszen 650 évvel ezelőtt hozták létre a városukat. Lázár kenéz idejében Kruševac volt Szerbia fővárosa (fejedelemmé választásától 1371-től). Innen vezette katonáit a rigómezei csatába 1389-ben. Történelmi múltjára való tekintettel választották a kormány ülésének helyszínévé éppen ezt a várost.
A kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta, bár az aktuális hatalom jelentős beruházásokat hozott Kruševacra, a helyiek még egy gyár érkezésére számítanak, hogy csökkenteni lehessen a magas munkanélküliségi arányt.

Az alkalomhoz időzítve tegnap megkezdődtek a kruševaci repülőtér majdani kifutópályájának építési munkálatai is (Fotó: Beta)

Az alkalomhoz időzítve tegnap megkezdődtek a kruševaci repülőtér majdani kifutópályájának építési munkálatai is (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić rámutatott, megértette a kruševaci polgármester kérését, miszerint egy újabb gyár üzembe helyezésére számítanak, de hangsúlyozta, tárgyalnak az állami gyárak megerősítéséről is. Hozzátette, a napokban készülnek el az év második negyedének adatai, ő maga ebben az időszakban 13 százalékos gazdasági növekedésre számít a múlt évhez képest. Szavai szerint már ezekből az adatokból látni lehet a gazdasági mutatók alakulását, és azt is, hogy az év végén 6,5-7 százalékos növekedést lehet-e jegyezni az ország GDP-jében.
Ana Brnabić azt mondta, a következő időszakban a kormány fókuszában a hazai tudásba való befektetés áll. Miután az államvezetés tagjai hétfőn ellátogattak a kruševaci Üzleti Inkubatorba is, a kormányfő igéretet tett, hogy újabb eszközöket ruháznak majd be, hogy regionális startup-központtá válhasson. Ezzel ugyanis a fiatalokat szeretnék Kruševacon tartani, hogy a tudásukat helyben kamatoztassák, majd kiemelte, a Morava-korridor digitális autópálya sokban hozzájárul majd a vidék fejlődéséhez, életszínvonal-javulást várnak el ettől a beruházástól, és azt, hogy a fiatal és középkorosztálynak új munkalehetőségeket hoz. Ígéretei szerint az autópálya már a jövő év végéig elkészül.
Brnabić rámutatott, Kruševacnak nem kell többé aggódnia a szennyvíz miatt, hiszen új szennyvíztisztítót kapott, és bővítették a város szennyvízhálózatát is. Felújították a vízgyárat is, és Brus és Blace szennyvízelvezetési munkálatait is hamarosan befejezik.
Brnabić elmondta, a város a járvány idején kapott egy COVID-kórházat, így a hétfői tárgyalások során, amelyeken a kórház vezetői mellett jelen volt a kormányfő, az államfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter is, arról is szó esett, hogyan tudja majd a város ezt a kórházat a járvány után is használni. Az egész Rasina körzetnek jelenthetne jobb egészségügyi ellátást a jövőben.
A kormány tagjainak aktív programja volt, hiszen számos olyan intézményt látogattak meg, amely a minisztériumuk hatáskörébe tartozik, így többek között Anđelka Atanacković gazdasági miniszter a helyi reptérre látogatott el, ahol a napokban kezdődnek meg az infrastrukturális munkálatok, Irena Vujović környzetvédelmi miniszter a Kruševac–Srnje regionális hulladékfeldolgozó terveit tekintette meg, illetve ellátogatott arra a helyszínre, ahol ezt a létesítményt felépítik, Darija Kisić Tepavčević szociális védelmi miniszter tárgyalt a helyi szociális intézmények képviselőivel, és jobb munkakörülményeket ígért nekik. Branko Ružić oktatási miniszter két óvoda felújításának költségeiről írt alá megállapodást a város képviselőivel, a munkálatok értéke eléri a 58 millió dinárt, és 160-nal több gyermek számára nyújt ellátást, Zorana Mihajlović energetikai miniszter a helyi távfűtő művek megtekintésekor pedig kiemelte, a jövő héten újra Kruševacra látogat, és a közvállalat vezetőségével a további beruházásokról folytat tárgyalást, ugyanis olyan megújuló energiaforrásokban gondolkodnak, amelyek környezetkímélők, így a távfűtő művek nem csak szenet és földgázt használhatna a fűtési idényben.
Mihajlović kiemelte, Kruševac egyike annak a tíz városnak, amelyekben felmérést végeznek annak érdekében, mely alternatív energiaforrásokat tudják még felhasználni fűtésre.

Bocsánatot kért, hogy kislányoknak nevezte őket
Aleksandar Vučić a közös sajtótájékoztatón számos témát érintett. Többek között elnézést kért a Kosovo Polje-i szerb lakosságtól, ugyanis a múlt héten azt állította, hogy Kosovo Poljén már nem élnek szerbek, holott kiderült, mintegy negyvenen még ott élnek, így azt igérte hamarosan meglátogatja őket.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a múlt héten mi történt azon az ülésen, amelyen ő és a Néppárt tagjai egymásnak feszültek az elnöki palotában, Vučić azt válaszolta, hónapok óta hallgatja, hogy politikai ellenlábasai a családtagjait fenyegetik. Így arra szólította fel a Néppárt tagjait, őt lincseljék meg, és ne emlegessék a családját. Kiemelte, felajánlotta, hogy verekedjenek meg. Bocsánatot kért a Néppárt tagjaitól, hogy kislányoknak nevezte őket, illetve a szájhigiénia hiányát emlegette az esetükben. Mint mondta, az ilyen fellépés az utcai neveltetéséből maradt vissza, ezt hozta ki belőle a „verőlegények" látványa.