2024. április 24., szerda

Dačić: Van lehetőség az integrációs folyamatok felgyorsítására

Ivica Dačić, a képviselőház elnöke Brüsszelben a szerb és az európai parlament fokozottabb együttműködésére szólított fel és úgy értékelt, hogy van lehetőség Szerbia európai integrációs útjának felgyorsítására – írja a Vajdasági RTV.
Dačić az európai parlament külpolitikai bizottsága előtt elmondott beszédében a Nyugat-Balkán és az európai parlament közötti kommunikáció erősítésére szólított fel, valamint az együttműködés fokozására is a régióban.
– Úgy gondolom, hogy partneri kapcsolatokat kell kialakítanunk, amely a kölcsönös bizalmon és megértésen alapul és amely hozzájárul a gyorsabb integrációhoz – mondta Dačić.
Elmondta, hogy a szerb parlament, az alkotmánymódosítással egy fontos lépést tett az országnak az EU-ba való belépése kritériumainak kielégítése felé.
Várjuk az alkotmánykiegészítéseket, valamint a képviselőház véleményét, majd ezt követően jöhet a referendum, amelyen a polgárok kifejezhetik véleményüket. Biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül új alkotmányos megoldásunk lesz a jogállamiság terén – jelentette ki Dačić.
Hozzátette, hogy az európai parlament támogatásával a szerb képviselőház pártközi párbeszédet is folytat a választási feltételekkel kapcsolatban az elkövetkező 2022-es választási ciklusra vonatkozóan.
Ezek a tárgyalások demokratikus légkörben folynak. Ebben nagyszámú politikai szervezet vesz részt és optimista vagyok, hogy sikerül megoldást találnunk, amely feljavítja a választási folyamat demokráciáját – hangsúlyozta ki Dačić.