2024. április 25., csütörtök

Szeptemberben kezdődik meg az első tárgyalás az UÇK tagjai ellen

A Hágában székelő speciális koszovói testület első tárgyalásának kezdetét szeptember 15-re tűzték ki. A vádlottak padjában Saljih Mustafa, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) szervezetének egykori parancsnoka is ülni fog, akit a koszovói Zlaš faluban 1999-ben elkövetett bűntettekkel gyanúsítanak – írja a Vajdasági RTV.

A bíróság az első tárgyalást szeptember 16-ra tervezte, amikor a bevezető formaságokat követően az ügyészség három órás bevezető beszédet mond, majd az áldozatok képviselője is egy órán keresztül adhatja elő álláspontját.

Az első két szemtanú vallomására a tervek szerint szeptember 20-án és 21-én kerül majd sor. A Mustafa elleni per lesz az első, amelyet az UÇK egykori tagjai ellen indítanak el. Hashim Thaçi, Hisnik Gucati, Nasim Haradinaj és Pjetar Šalje ellen még előkészületi szakaszban van a tárgyalási folyamat.

Mustafa a hágai börtönben tavaly szeptember óta tartózkodik, de idáig minden vádirat minden pontját tagadta és bejelentette, hogy többek között alibivel fog védekezni.