2024. március 28., csütörtök

További két ország enyhített a belépési feltételeken

A szerbiai állampolgárok belépési feltételein enyhítő országok sorához Spanyolország és Franciaország is csatlakozott. Ennek köszönhetően a koronavírus elleni védőoltással még be nem oltott polgárok is utazhatnak ezekbe az országokba – írja a B92 hírportál.

A nevezett országok kormányainak előírása szerint a zöld listán lévő országokból, amelyek közé Szerbia is tartozik, negatív PCR, vagy antigén teszttel is be lehet lépni. Spanyolország június 7-e óta minden védőoltást elismer, kivéve a Sputnyik V-védőoltását, azzal a feltétellel, hogy az átoltás óta tizennégy nap telt el. Az újdonságot az jelenti, hogy a szerb állampolgárok is beléphetnek az országba, ha 48 óránál nem régebbi negatív PCR, vagy antigén tesztet és az utóbbi 180 napban a fertőzésből való kigyógyulásról szóló igazolást mutatnak fel.

A gyermekeknek 12 éves korig nem kell rendelkezzenek ilyen dokumentumokkal, de QR kóddal már igen.

Franciaországban viszont már nem engedik be azokat, akik kigyógyultak a koronavírus fertőzésből, csak amennyiben negatív PCR, vagy antigén teszttel rendelkeznek, amelyek nem lehetnek 72 óránál régebbiek. Az országban elismerik a Sinopharm és a Sputnyik V-védőoltásait, a Pfizer és az AstraZeneca esetében pedig csak akkor, ha az átoltás óta tizennégy nap telt el.

A gyermekeknek 11 éves korig nem kell rendelkezzenek ilyen dokumentumokkal. Mindkét országban szükséges kitölteni a nemzetközi utazásról szóló űrlapot is.