2024. március 29., péntek

Várja a gyerekeket a bocsári Hertelendy-kastély

A felújított épületben és az udvaron tanulni, sportolni, koncertezni is lehet

Szeptemberben már fogad gyerekeket a bocsári Hertelendy-kastély – derült ki tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő bocsári látogatásán, ahova vele tartott Szakállas Zsolt tartományi kormányfő-helyettes, tartományi oktatási titkár, Branko Đurić tartományi kormányfő-helyettes és Dane Basta tartományi ifjúsági és sporttitkár.

Az óvodásoknak és alsó tagozatos diákoknak szánt oktatási és rekreációs központ csaknem 120 gyereket fogadhat egyszerre, ők az itt eltöltött néhány nap alatt megismerkedhetnek a falusi életformával, és megtekinthetik Törökbecse, Óbecse és Nagykikinda nevezetességeit is. A tartományi kormány és a törökbecsei önkormányzat közös intézményt fog alapítani, amely a tartalmas programok kidolgozásáért és megvalósításáért felel.

Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere emlékeztetett arra, hogy a több mint 2700 négyzetméter alapterületű kastélyt először 2011-ben kezdte felújítani a község akkori vezetősége, azzal a szándékkal, hogy a különleges igényű gyerekek terápiás központját alakítsák ki benne, de elmondása szerint pénzügyi visszaélések miatt soha nem fejezték be a munkát. A Törökbecse községhez tartozó Bocsáron végül 2019 szeptemberében kezdődött el a beruházás: felújították a tetőszerkezetet és a falakat, emellett játszóterek, sportpályák épültek, de van itt amfiteátrum, futópálya és edzőpark is. A komplexumban 15-20 személy kap majd munkalehetőséget. A beruházást csaknem 400 millió dinárral a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság segítette. A kastély felújításával párhuzamosan megépült a bocsári Dositej Obradović Általános Iskola tornaterme is – az ehhez szükséges 76 millió dinárt fele-fele arányban a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és a törökbecsei önkormányzat fedezte. Az iskolások mellett a sportcsarnokot a falubéliek is használhatják majd sportolásra.

Hertelendy József, Torontál vármegye országgyűlési képviselője, a kastély építője 1803-ban vásárolta meg a kincstártól Bocsár falut, 1839-ben bekövetkezett halála után birtokait három fia örökölte meg, később Ivan Bajić báró, Miloš Obrenović kenéz dédunokája, majd a XIX. század végén Bayer Alajos lett a település birtokosa. A második világháború után a kifosztott kastély a mezőgazdasági birtok igazgatási épületeként funkcionált, majd 2005-ig a nagybecskereki kórházhoz tartozó pszichiátriai klinika működött benne. Miután az intézmény megszűnt, az egykor patinás épület teljesen lepusztult.