2024. március 29., péntek

Csökkent a kishegyesi költségvetés

Új rendelet szabályozza a piacok működését a községi képviselő-testület döntése értelmében

Kishegyes község képviselő-testülete pénteken tartotta jelenlegi összetételével a 10. rendes ülését. Ez alkalommal a képviselők 7 napirendi pontot vitattak meg. Sárközi István, a képviselő-testület elnöke az ülés előtt arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint második napja nem regisztráltak új Covid-fertőzöttet, és összesen 888-an estek túl a betegségen a község területén. Ezután a képviselők elfogadták az önkormányzat 2020-as évi költségvetésének a zárszámadását. Ez utóbbi összefoglalja a múlt évi eseményeket, amit Covid-évnek is neveztek, és az azzal kapcsolatos tapasztalatokat figyelembe veszik a következő évek költségvetésének a tervezésekor – mondta el a testület elnöke.

– A zárszámadás mellett elfogadtuk a község 2021-es évi költségvetésének a módosítását. Ez igen jelentős változtatás, így az új költségvetés 1 132 559 000 dinár. Ez azt jelenti, hogy szinte megfeleződött a költségvetés, amit egyeztettünk a pénzügyminisztériummal is. Ez most egy teljesen reális költségvetés, amiben az önkormányzat saját költségvetése van benne, részben pedig a felsőbb szintekről érkező kapitális beruházások – hangsúlyozta Sárközi István.

Szavaznak a kishegyesi községi képviselő-testület tagjai

Szavaznak a kishegyesi községi képviselő-testület tagjai

– Emellett határozatot hoztunk a község területén tartott piacokról. Ennek értelmében a kommunális közvállalat a piacterek fenntartója, és az eddigi piacnapok mellett havi szinten is lehet bérelni az elárusítóhelyeket, és nem csak piacnapokon árulni a portékát – számolt be Sárközi, majd arról is szólt, hogy a testület jóváhagyta a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar évi jelentését és az új munkatervet. A törzskar munkáját a Covid-helyzet jelentősen felértékelte. Személycsere is történt, Kormányos Levente már nem igazgatója a kommunális közvállalatnak, így a helye a törzskarban is megszűnt. Helyére Zabos Tibor új igazgatót nevezték ki. A testület elfogadta a község területén lévő mezőgazdasági földterületének védelmének és használatának a programját. A képviselő-testület elnöke, Sárközi István elmondta, hogy ezzel kapcsolatban egyeztettek az illetékes minisztériummal. Az állattenyésztők az előjog alapján 170 hektárt béreltek ki, licitációra pedig 451 hektár kerül az idei évben. Emellett két ingatlanügyi napirendi pontot is megvitattak, az egyik arra vonatkozott, hogy az állami tulajdonú ingatlanokat szeretnék visszakapni önkormányzati tulajdonba. Egy másik pedig egy helyi közösségi szintű használati jog törlésére vonatkozott.