2024. március 29., péntek

Útravaló a ballagóknak

Adán átvették a végzős középiskolás diákok a Trianon Múzeum ajándékcsomagját

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével az anyaországi Trianon Múzeum pénteken ajándékcsomagot adományozott végzős középiskolás tanulóknak Adán a Műszaki Iskolában. Dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója személyesen két diáknak adta át a Kárpát-medence útikönyvet, a Trianon-kártyát, a Száz szívdobbanás című kisfilmet és emléklapot tartalmazó ajándékcsomagot, amelyet a többi végzős a délutáni ballagási ünnepségen vett át. A Trianon Múzeum Kárpát-medence-szerte adományozott ajándékcsomagot a végzős magyar anyanyelvű középiskolásoknak, hogy ezzel is erősítse a magyar identitásukat. Az adai Műszaki Iskolában tartották a délvidéki központi átadási ünnepséget, amelyen Gilice Hilda iskolaigazgató köszöntötte a résztvevőket, köztük a Trianon Múzeum képviselőit, Jerasz Anikót, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökét és Tóbiás Józsefet, az adai képviselő-testület elnökét.

– Ez nem egy egyszerű ajándékcsomag, nem egy szimbolikus gesztus akar lenni, hanem tényleges segítség ahhoz, hogy a tizennyolc éves fiatalok magyarként képzeljék el a következő éveket, évtizedeket a szülőföldjükön. Ez volt a fő szándékunk – magyarázta dr. Szabó Pál Csaba. Elmondta, hogy 7000 érettségiző magyar anyanyelvű középiskolás van a külhoni magyar területeken. Mindenkihez eljuttatják az ajándékcsomagot, amelyet a többség már megkapott. Túl vannak már a felvidéki ünnepségen Galántán, az erdélyi ünnepségen Sepsiszentgyörgyön. – Az ajándékcsomag tartalmazza a Kárpát-medence útikönyvet, amely a magyar turizmustörténet első Kárpát-medencei útikönyve. Harminckét turisztikai útvonalat ajánl a Kárpát-medencei magyar fiataloknak a fesztiváloktól a kávéházakig. Korszerű módon ímélcímekkel, konkrét weboldalakkal és ajánlatokkal. Ezzel a könyvvel újra végig lehet utazni a Kárpát-medencét, megtalálni a legfontosabb magyar emlékeket. Ez az útikönyv az érettségiző diáknak és családjának napi erősítő eszköze lehet az identitása megélésében. Készítettünk egy különleges Trianon-kártyát, amivel el lehet még egyszer játszani a trianoni eseményeket, és néhány kártyapartin sok minden a helyére kerülhet. A harmadik ajándékunk egy különleges identitásfilm, egy négyperces kisfilmet készítettünk kifejezetten a 7000 külhoni magyar diáknak. Ezt egy általunk adott külön emléklap QR-kódját letöltve nézhetik meg. Mindehhez egy nagyon szép emléklapot terveztünk, amelyen azt üzenjük a diákoknak, hogy ahol ti vagytok, ott van Magyarország – közölte a Trianon Múzeum igazgatója.

Az adai Műszaki Iskola magyar jelenlét térképet és könyvcsomagot kapott ajándékba

Az adai Műszaki Iskola magyar jelenlét térképet és könyvcsomagot kapott ajándékba

Jerasz Anikó elmondta, hogy az ajándékcsomagot három intézményben Zentán, Szabadkán és Magyarkanizsán már közel 200 diák kapta meg, továbbá Adán 105 végzős kapja kézhez.
– Hálásak vagyunk a Trianon Múzeum Alapítványnak az ajándékokért, a kiadványokért és mindazért a tevékenységért, amit itt folytatnak. Az elkövetkező időszakban szeretnénk a vajdasági diákokat bekapcsolni azokba a tevékenységekbe, amelyeket a Trianon Múzeum folytat – magyarázta Jerasz Anikó, majd hozzátette, hogy az MNT arra ösztönözni a fiatalokat a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Alap segítségével, hogy itthon tanuljanak tovább egyetemen és főiskolán.
– A fiatalokat gazdag ösztöndíjjal és kollégiumi elszállásolással várjuk, és mellettük vagyunk, ahogyan eddig is az óvodai, általános és középiskolai fejlesztésen és eszközbeszerzésen keresztül – nyilatkozta az MNT tisztségviselője.