2024. április 18., csütörtök

Több mint 300 millió dinárt loptak el Nišben

51 személyt tartóztatott le a niši rendőrség pénzmosás gyanújával. Azt gyanítják, hogy fiktív vállalkozói tevékenységet folytattak, amelynek keretein belül hamis számlákat állítottak ki amerikai vállalatoknak nyújtott szolgáltatásért. Ennek következtében illegális vagyonszerzésre tettek szert több mint 300 millió dinár értékben.

Az Jenki akcióban letartóztatták N.R.-t (1983), M.M.C. (1984) a helyi ZN könyvelőség tulajdonosa, N.M. (1960) a könyvelőség munkatársa, valamint M.K. (1984) egy másik helyi könyvelőség tulajdonosa kezére szintén bilincs került, továbbá letartóztatták S.S.-t (1991) a Boxon Freight vállalkozás tulajdonosát. Emellett még 46 vállalkozás tulajdonosát fogták el, míg egyet még mindig keresnek.

A gyanú szerint N.R. alakított egy csoportot, amelyhez az előbb említett személyek is társultak az illegális vagyonszerzés érdekében.

A csoport 2017. január elsejétől 2021. június 25-éig olyan személyeket alkalmazott, akik kérésükre üzleteket nyitottak a saját nevükre, amelyek azzal foglalkoztak, hogy fiktív amerikai cégeknek szállítottak, és ezért havi 700-1000 dollárt kaptak.

A befolyt összeget dinárra váltották, és mezőgazdasági földterületek vásárlására, ingatlanokba, autókba fektették bele.

Az elfogott személyeket 48 órás őrizetbe helyezték, a bűnvádi feljelentést követően pedig az illetékes ügyészség foglalkozik majd az ügyükkel.