2024. április 20., szombat

Megfogyatkozva bár, de életerőben megerősödve

Fennállásának két évtizedes évfordulóját ünnepelte a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Ez alkalomból az egyesület épületében szombaton a tagok és vendégeik gazdag művelődési műsort tartottak, amelyet többek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kiss Gyula, a VMSZ újvidéki városi képviselő-testület tagja és Milánovity Ottília, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, valamint Baks testvértelepülés polgármestere is megtisztelt a jelenlétével.

A VMSZ elnöke a látogatás alkalmával úgy értékelt, hogy az alkotókedv nem kizárólag lélekszám kérdése, hanem nagyban függ a lelkek nagyságától is. Szavai szerint a vajdasági magyarság az utóbbi két évtizedben lélekszámban megcsappant ugyan, de életerőben sikerült megerősödnie, ennek pedig egyik ékes bizonyítékai a tiszakálmánfalvi programok is. – Több mint egy évtizede alkalmam van végigkövetni és látni a megújulást, a pályázást, a körülményeknek a javítását, de ugyanakkor az alkotókedvnek és a teremtő erőnek a megtartását is. A mai ünnep egy újabb lépést elsősorban a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létesítményének vonzóbbá és gazdagabbá tétele felé, de ezen túlmenően az itteni magyar közösség egészének irányába is – mondta egyebek között Pásztor István.

Pásztor István szót ejtett arról is, hogy már vannak tervek az egyesület épületének udvarában létesítendő, közösségi tér kiépítéséről is, amely tavasztól őszig kiváló hangulatot teremthet az itteni magyar közösség számára. Szerinte hozzáadott, idegenforgalmi vonzerőt jelent a településnek többek között Újvidék és a Péterváradi vár közelsége, amelyek olyan kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek magukban, amelyekre a jövőben is építkezni lehet.

Az egész napos programsorozat Tiszakálmánfalván, azaz Budiszaván kézimunka-kiállítással kezdődött, amelyen a helyi kézimunkázókon kívül a pirosiak, újvidékiek és a kátyiak is bemutatták alkotásaikat. Ezt követően az egybegyűlt vendégek átvonultak az egyesület udvarába, ahol megnyitották a harangozólakás felújított épületét. Ennek a létesítménynek elsődleges feladata szállást biztosítani a faluba látogató, főként külföldi, de vidéki vendégeknek is, azoknak, akik így akár több napot is eltölthetnek e hangultaos dél-bácskai település lakosainak körében. A beruházás, azaz a Kör termeinek felújítása, illetve az újonan kialakított vendégszobák Magyarország Kormányának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg. A felújított, fogadóházzá átalakított épület megtekintése után sor került az ebédre, majd ünnepélyesen a földbe süllyesztették a közösségi kemence alapkövét, amelybe időkapszulát rejtettek.

A nap végéhez közeledve szórakoztató műsorokat élvezhettek a vendégek, ugyanis kórus-, népzene- és néptánc-találkozó is volt, majd a jelenlévőket a temerini Berbence zenekar szórakoztatta a táncházban. A pirosi vegyes kórus, a maradéki népdalkórus, a helyi leány- és vegyes kórus is fellépett, illetve a temerini és a tiszakálmánfalvi néptáncegyüttesek is szórakoztatták a jelenlevőket. Ezt követően évzáró ballagási műsort tartottak a diákok, amelyen felléptek a ballagó óvodások és a 8. osztályos tanulók, ezenkívül a szavalók, a helyi ifjúsági zenekar és a szólisták is emelkedettebbé tették az ünnepet.

Tiszakálmánfalva tegnap dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt is vendégül látta.

A szombati nap aratóbállal zárult, amelyen a talpalávalót a tiszakálmánfalvi Harmat együttes szolgáltatta.

Az ünnepségsorozatot tegnap a Magyarok Nagyasszonya katolikus templomban megtartott szentmisével zárta a helyi magyar közösség.