2023. március 22., szerda

Látványos, néptáncos program a gombosi búcsúban

Június 27-én volt a gombosi Szent László Király templom búcsúja. Az ünnepi programsorozat június 26-án kezdődött, a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő 15. Búcsúi Napok rendezvénnyel.

A látványos, néptáncos program a helyi József Attila Általános Iskolában kezdődött, a vendégek fogadásával. Onnan a helyiek és vendégként fellépő környékbeli hagyományőrző csoportok részvételével indult a népviseletes körmenet a kultúrotthonig, a helyi Méhészegyesület alapítója, névadója, Tamaskó József emlékművéig. Az emlékezés koszorúját elhelyezte a bajai Szent Ambrus Méz Lovagrend, az Arany János MME, az gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület, a Tamaskó József Mézlovagrend és Méhészegyesület képviselete. Ezt követően az ünneplő közönség, közösség színes néptáncbemutatót láthatott. Az ünnepségen vendégként jelen volt ft. Czank Gábor gyomaendrődi plébános, ft. Verebélyi Árpád, címzetes prépost, gombosi esperesplébános, Dubacz Éva tartományi képviselő, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Péter István, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, a Dunatáj Egyesülés elnöke, L. Móger Tímea, a Kuckó Gyermeksarok elnöke és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökségi tagja, Szegvári Ildikó és kísérete a tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központból.

Stepanović Julianna, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, a hagyományos, és a helyieknek, elszármazottaknak egyaránt nagy közösségi jelentőséggel bíró búcsúi rendezvény nem jöhetett volna létre az egyesület tagjainak, a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület, a Méhészegyesület, a József Attila Általános Iskola, továbbá a falu önzetlen polgárainak segítsége nélkül.

A néptáncos műsorban fellépett a helyi kis, középső és ifjúsági néptánccsoport, Hajnal Krisztina, Stepanović Julianna és Muskovity Károly művészeti vezetésével. A hangulatot fokozták a vendégek: a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai és Fúvószenekara, Csorba Nándor, illetve Zsivu Péter vezetésével, a liliomosi (lalići) Šćefanik Kultúregyesület néptáncosai, Marina Šimek művészeti vezetésével, a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület Búzavirág asszonykórusa és Borvirág férfikórusa, Szakál Mónika művészeti vezetésével. Az est közös vacsorával és táncos mulatsággal zárult. A jó hangulatról a Szabadkai Dáridó zenekar gondoskodott.

Az ünnepi eseményt a tartományi titkárság támogatta.

A gombosi búcsúi eseménysorozat 27-én 10 órakor ünnepi szentmisével folytatódott a Szent László Király templomban.