2024. április 25., csütörtök

Virágzik a Tisza!

Végre virágzik a Tisza! Az elmúlt húsz év Tisza-virágzásai alapján, mondhatjuk, hogy megkésve, de végre virágzik a Tisza, ami egybeesik a zentai ugyancsak megkésett Tiszavirág Fesztivállal és a magyarkanizsai Kanizsa Feszttel.

Egy csodálatos természeti jelenség a kérésznász felvezetéseként, napról napra egyre több röpülő kérészt lehetett látni a folyó felett az esti órákban. A két-három napig tartó úgynevezett elővirágzás után, a hét utolsó napjaiban már tömeges rajzásnak lehetünk a szemtanúi a Tisza egyes szakaszain és mellékfolyóján, a Temesen.
A Magyarkanizsa feletti Tisza szakasz, egy több kilométer hosszú folyókanyarulat kínálja a legideálisabb életfeltételeket a kérészek, a tiszavirág megtelepedésére. Ebben a folyókanyarulatban a víz sodrása kimossa az iszapot, szabadon hagyva az agyagos medret, amelybe a tiszaviráglárvák befúrják magukat és nem temeti be járataikat az iszap, amely az egyenes folyószakaszokon vastag rétegben rakódik le.
A három évig tartó fejlődés, növekedés, tucatnyi vedlés után a napokban a víz felszínére úszó kifejlett tiszaviráglárvák közül elsőnek a hímek jelennek meg, amelyeknek a lárvaruha levetése után szárnyra kapva még akad egy kis dolguk. Kirepülnek a folyóparti növényekre, vagy ami az útjukba kerül, csónakokra, a bámészkodó emberek hátára, sapkájára, faágakra és ott megkapaszkodva még egyszer vedlenek. Csak ezután válnak teljes értékű felnőtt kérésszé, csak ezután válnak alkalmassá arra, hogy párt keressenek maguknak a víz felett rajzó nőstények között.

A nagy fekete gombszemükről, hosszú faroknyúlványaikról felismerhető hím kérészek száma mindig többszörösen meghaladja a nőstényekét. Egy-egy nőstényre olykor tucatnyi hím jut, szemmel alig követhető tömegben kavarognak, hogy párhoz jussanak, és ezek a zsibongó, kavargó kérészcsomók úgy hatnak a víz felszínén, mint egy kibomló virágcsokor megannyi sziromlevele, amit a szél borzol. Virágzik a Tisza.
Kissé megkésve, de virágzik a Tisza. Az idén a természet később ébredt, legalább is az élővilág azon tagjai, amelyek igénylik a kiszámíthatóbb, melegebb tavaszi időjárást. A szokatlanul hideg és szeszélyes április és május több madárfaj esetében is késleltette a költés kezdetét, nem beszélve a hidegvérű állatok, rovarok, hüllők és kétéltűek szaporodását. A Tisza-virágzás a XXI. század eddig eltelt két évtizedében még sosem kezdődött ennyire későn, mint az idén. Korábban 2006-ban, amikor a Tisza 926 centiméterrel évszázados rekord magas vízszinten tetőzött, akkor húzódott el a Tisza-virágzás kezdete június 22-éig. Ezt a kései dátumot múlta felül az idei rendkívüli, a sokéves átlagnál hidegebb tavaszt hozó 2021-es év.