2024. április 19., péntek

Az erős közösség alapja az egészséges család

Fodor Zoltán, a VANCSESZ elnöke új lendülettel szeretné feltölteni a vajdasági nagycsaládosok egyesületeit

Fodor Zoltánt a bácskossuthfalvi és a pacséri nagycsaládosokat összefogó szervezet vezetőjeként ismerhette meg immár 16 évvel ezelőtt a közösség. Később csupán faluja nagycsaládosait tömörítő Életfa Nagycsaládosok elnökeként tevékenykedett több évig, kisebb kihagyással. Fodor Zoltánt a közelmúltban Krizsán Vilmos sajnálatos halála után a tagszervezetek megválasztották a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége új elnökének. A három felnőtt gyermek édesapja, ma már nagyapa, újult lendülettel kezdett bele a munkába, amihez szeretettel invitálja azokat, akik valamelyik nagycsaládos szervezet tagságához tartoznak, csatlakozni szándékoznak.

– Ugyan általában a nagycsaládos szervezetek az egész családi közösségre összpontosítanak, mégis valamennyi egyesület működésének és programjainak a fókuszában elsősorban a gyermek, a gyermekek állnak. Ennek nagyon egyszerű, mégis igen komoly oka van. Ebben a mai felbolydult, sokszor céltalannak és erkölcseiben megosztott világban az egyedüli és legegészségesebb kapaszkodót, reményt a támogatást nyújtó családi közösség, családi háttér adhatja. A kiegyensúlyozott alapok indokolt bizakodást nyújthatnak annak irányába, hogy a ma még ártatlan kisgyermek felnőttként is egészséges szellemiséggel éli az életét, és adja tovább értékrendjét az utódainak. Ezzel is hozzájárulva egy szilárdabb társadalmi közeghez.

Milyen szándékkal alakultak meg csaknem két évtizede a vajdasági nagycsaládosokat tömörítő szervezetek?

– A bácskossuthfalvi szervezet megalakulásának az idején olyan közösségi erőteret szerettünk volna létrehozni, amiből mindannyian meríthetünk erőt, energiát a megpróbáltatásokkal teli hétköznapokhoz. A Tisza menti nagycsaládos egyesületek után néhány évvel a bácskossuthfalvi családszervezet 2005-ben alakult meg, amihez csatlakoztak az akkor nagy érdeklődést tanúsító pacsériak is. Ők később önállósultak abban a reményben, hogy ha Topolyán is megalakul a nagycsaládos szervezet, akkor mint községi egyesület közösen tudunk nagyobb sikerrel részt venni a ránk vonatkozó pályázati kiírásokon. Menet közben a topolyaiak kicsit később mozgósították erőforrásaikat, a pacsériak lendülete pedig alábbhagyott. Ma már a topolyai csapat rendkívül aktív és lendületes vezetősége erős színfoltja a vajdasági nagycsaládosok palettájának.

Jelenleg milyen élet zajlik a bácskossuthfalvi nagycsaládosokat tömörítő, nagycsaládosokkal szimpatizáló szervezetnél?

– A bácskossuthfalvi nagycsaládosok tevékenysége eléggé összetett. A közösségünket összetartó kedves anyukáknak köszönhetően igyekszünk többféle módon megmozgatni a falubelieket a családi programokon keresztül, elsősorban a gyerekekre fókuszálva. Az utóbbi másfél évben azonban sokkal nehezebb volt bármilyen megmozdulást is szervezni az ismert járványügyi rendelkezések miatt, ezért igyekeztünk a kültéri programokra összpontosítani.

Amikor mások pihennek, a nagycsaládos egyesületek mozgatórugói programokat szerveznek, bonyolítanak le. Megéri a fáradságot?

– Az elmúlt évekre visszatekintve sok-sok csodás programról, sikerről számolhatunk be, de nehézségekről is. A vidékünket több téren is fájdalmasan érintő, értékes közösségi húzóerőket, ifjú családokat is elszippantó, nagyarányú elvándorlási hullám, az igencsak nehéz gazdasági helyzet sajnos rendkívül rányomja a bélyegét valamennyiünk lelkére, társadalmi tevékenységtől függetlenül. Emiatt is hullámvölgyek jellemzik az egyesületek tevékenységét, a tagság hozzáállását. Egymásba kapaszkodva igyekszünk erőt adni és ötletet meríteni egymásból.

Az idén is megszervezte a bácskossuthfalvi nagycsaládos egyesület a népszerű húsvéti csokitojás-vadászatot (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idén is megszervezte a bácskossuthfalvi nagycsaládos egyesület a népszerű húsvéti csokitojás-vadászatot (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A VANCSESZ igen aktív, közösségépítő tevékenységet fejtett ki a megalakulása óta, hogyan szeretné folytatni a már megkezdett utat?

– A VANCSESZ elnökeként igen összetett a feladatom, amely első lépése, hogy összefogjam a tagságunkhoz tartozó egyesületeket. Egyelőre a terepfelmérésnél, a lehetőségek megismerésénél tartok, az egyesületek közül kinek mekkora lendülete van megvalósítani egy-egy programot, projektumot. Az elnökváltással járó hivatalos körök után tudunk nagyobb hangsúllyal a munkára összpontosítani. Sajnos az alakuló gyűlésünk és a körülötte zajló jogi lépések nagyon elhúzódtak, és emiatt lemaradtunk egy csomó értékes pályázati kiírásról. Így tehát az egyik legnagyobb feladatunk támogatókat találni a programjainkhoz. Jelenleg munkatársainkkal mérjük fel a terepet, valamint azt, hogy hány aktív egyesület munkálkodására számíthatunk. Amit eddig tudunk, hogy Vajdaságban 14 aktív nagycsaládos egyesületet tartunk számon, öt egyesület pedig keresi az útját, illetve vannak azok, akik tőlünk igen messze, a szórványban alakultak meg. Krizsán Vilmos halála pótolhatatlan veszteség vidékünk civil életében, és biztos vagyok benne, hogy az általa megkezdett utat csak ő maga tudná ugyanazzal a lendülettel és hozzáállással ugyanúgy folytatni. Ezért most bizonyos módon új lendületet kell hogy kapjon a VANCSESZ, és olyan energiákat is mozgósítani kell, amik eddig szunnyadtak.

Boldogulhat-e egy nagycsaládos egyesület pályázati források nélkül?

– A programjainkat természetesen támogatóink nélkül le sem tudnánk bonyolítani. A mi vidékünkön leginkább a Magyar Nemzeti Tanács segítő jobbjára számíthatunk, illetve Magyarországról a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. az, amelynek a hozzájárulása nélkül meg lenne kötve a kezünk. Emellett az egyesületeinkre bíztuk, hogy találjanak helyben maguknak támogatókat a programjaikhoz. Korábban Krizsán Vilmos a személyes kapcsolatainak köszönhetően rendkívül jól szervezett támogatói csapatot épített ki a VANCSESZ köré. Mi gyakorlatilag új alapokra építjük most a szervezetet, és keressük a lehetőségeinket, az útirányunkat. Meggyőződésem, hogy valamennyi tagszervezetünk egyformán szeretné kivenni a részét a programokból és a lehetőségekből, és én ezt a szándékot szeretném erősíteni. Ezzel is motiválni a tagságunkhoz tartozókat.

Bácskossuthfalvi az elnök, ez azt jelenti, hogy megváltozik majd a VANCSESZ székhelye is?

– Nem, a szervezet székhelye az eddigi tervekkel összhangban Ada után Péterréve lesz. Ez egy igen jelentős és korszakalkotó változást hoz a szervezet életébe. Gyakorlatilag viszont az alapcéljainkon nem módosít. Amit már látunk előre, hogy bizonyos alakításokat beiktatunk az Alapszabályzatba.

A VANCSESZ miként számíthat a tagságához tartozók segítségére?

– Örömmel tölt el, hogy valamennyi szervezetünk kisebb-nagyobb lendülettel, de mindannyian tevékenyek. Még a járvány okozta körülményektől függetlenül is, vagyis ahhoz alkalmazkodva. A sikeresen és aktívan működő egyesületekben megismerhetünk olyan személyekkel, akik megszervezik a programokat. Ezek az egyének odafigyelnek egymásra és a programokra is, illetve azok színvonalára és minőségére is. Ez pedig erőt ad számomra is a folytatáshoz.

Június 4-én, Bácskossuthfalván az Összetartozás Tüze elnevezésű rendezvény fő szervezője a nagycsaládos egyesület volt, Fodor Zoltán köszöntötte a megjelenteket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Június 4-én, Bácskossuthfalván az Összetartozás Tüze elnevezésű rendezvény fő szervezője a nagycsaládos egyesület volt, Fodor Zoltán köszöntötte a megjelenteket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nyitókép: Június 4-én, Bácskossuthfalván az Összetartozás Tüze elnevezésű rendezvény fő szervezője a nagycsaládos egyesület volt, Fodor Zoltán köszöntötte a megjelenteket (Kazinczy Paszterkó Diana fel