2024. április 25., csütörtök

Népzenei és néptáncmozgalmunk fontos szereplői

Csaknem 100 középiskolás részvevője volt a KNV-nek Temerinben

A Középiskolások Népzenei- és Néptáncvetélkedőjének immár 31. alkalommal is a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színházterme adott otthont. A tehetséges fiatal népzenészek 18 műsorszámot mutattak be, most is a magyar nyelvterület szinte minden tájegységéről hoztak énekeket, táncokat. Szabó Zsuzsanna műsorvezető a bevezetőjében elmondta, az elmúlt harmincegy év során nagyon sok fiatal megfordult már a versenyen, a zsűriben helyet foglaló népzenészek is felléptek egykor a KNV színpadán.

–A múlt évben kihagytuk a vetélkedőt, mivel úgy gondoltuk, hogy ez a műfaj nem igazán tűri az online világot. Itt fontos, hogy a fellépők együtt álljanak a színpadon, és úgy adjanak elő. A több évtizedes rendezmény célja, hogy a középiskolásokat szólítsa meg. Általában inkább a fiatalabb korosztállyal foglalkoznak, és ez a korcsoport a háttérbe szorul. Örömmel vesszük tudomásul, hogy van igény az ilyen jellegű rendezvényekre is, jó látni, hogy ennyi hagyományőrző fiatal van. Akik itt megjelennek, azok szinte kivétel nélkül aktív tagjai maradnak a népzenei és néptáncmozgalomnak a felnőtt életük során is – mutatott rá Szabó Gabriella, a vetélkedő egyik szervezője.

A középiskolások egyebek mellett a szólóének, a szólótánc, néptánc- és énekcsoportok, az énekszólisták, a hangszerszólisták és hangszeres kisegyüttesek kategóriájában mérhették össze tudásukat. A fellépőket a zsűrik közül Szabó Annamária népdalénekes, népi ének tanár, Kelemen Zsolt citeraoktató és Kiss Zselykó – Zsiga táncpedagógus értékelte.

– A zsűri figyelembe szokta venni, hogy szakmailag mennyire hiteles, mennyire autentikus, akár a megszólalás, akár a hangszerjáték vagy a tánc. Egymáshoz viszonyítjuk a produkciókat, amely ebben az esetben könnyebb, hiszen azonos korosztályról van szó. Sok visszatérő fellépője is van az eseménynek, ami nagyon jó, hiszen nyomon tudjuk követni a fejlődésüket – mondta Szabó Annamária, aki szerint a vetélkedőnek nagy jelentősége van, mivel a középiskolásoknak nincs lehetőségük más rendezvényeken megmérettetni magukat.

A zsűri pontozása szerint az énekszólisták és kettősök kategóriájában az újvidéki Ivánovics Viktor bizonyult a legjobbnak.

Az énekcsoport kategóriában a kúlai Ibolya népdal-énekegyüttes érdemelte ki az első helyezést, a másodikat pedig a törökkanizsai Tiszácska leánykar.

A hangszerszólisták és kettősök közül az óbecsei Károlyi Egon lett az első, a második helyen a szabadkai Margit Andrea és az újvidéki Ivánovics Viktor osztozik. Különdíjasok: Szalma Árpád, Muzslya és Teleki Zsófia, Magyarkanizsa

Az együttesek és zenekarok kategóriában a horgosi Kamarás Együttes vihette haza az első helyezésért járó díjat, második helyezett a óbecsei Csermely zenekar lett, a harmadik viszont a csantavéri Százszorszép Tamburazenekar. Különdíj: Tisza Néptáncegyesület zenekara, Magyarkanizsa.

Csoporttánc kategóriában a topolyai Ifjú Cirkalom tánceggyüttes érdemelte ki az első helyezést.

A szólótáncosok között a topolyai Vituska Gyöngyvér és Mac Raymond kettőse érdemelte ki az első helyezést, a másodikat szintén topolyai Éter Máté, míg a harmadik helyezett az adai Péter Alíz és Sterbik Dániel párosa lett. Különdíj: Horváth Ervin és Csábi Krisztina, Zenta.

A produkciók után az adai Bodros tamburazenekar koncertjét élvezhette a közönség, az eredményhirdetés után pedig az estét a hagyományokhoz híven táncházzal zárták.