2024. március 29., péntek

Az LMBTQ-jogokért felelős különmegbízottat jelölt ki Joe Biden amerikai elnök

Az LMBTQ-jogokért felelős különmegbízottat jelölt ki az amerikai elnök.

A Fehér Ház pénteki közleménye szerint Joe Biden az OutRight Action International nevű emberi jogi jogvédő szervezet ügyvezető igazgatóját, Jessica Sternt jelölte az amerikai külügyminisztérium LMBTQ-jogokért felelős különmegbízotti posztjára.

Jessica Stern feladata lesz, hogy az amerikai diplomácia és segélypolitika világszerte támogassa és védelmezze a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű közösség tagjainak jogait.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a különmegbízott végrehajtja az LMBTQ-közösség jogainak előmozdítását célzó elnöki nyilatkozatban foglaltakat, valamint egy asztalhoz ülteti a hasonlóan gondolkodó kormányok, civil szervezetek és vállalatok képviselőit, hogy ezzel is erősítse a társadalmi egyenlőséget és az emberi méltóságot.

Biden elnök pénteken várhatóan aláírja azt a törvényt, amely a Florida állambeli Orlandóban álló Pulse Nightclub épületét nemzeti emlékhellyé nyilvánítja. 2016 júniusában ennél az éjszakai bárnál történt a mészárlás, amely 49 halálos áldozattal és 53 sebesülttel járt, és az Egyesült Államok történetében a legvéresebb támadás volt az LMBTQ-közösség ellen.

Az aláírási ünnepséget követően Biden elnök várhatóan beszédet mond a meleg büszkeség hónapja (Pride Month) alkalmából.