2024. március 29., péntek

Zökkenőmentes volt a harmadik nap is

Pénteken fejeződött be a nyolcadikosok kisérettségije – Vasárnap teszik közzé az előzetes eredményeket

A szerbiai nyolcadikosok pénteken, a záróvizsga harmadik napján a kombinált teszt feladatait töltötték ki. Minderre öt tantárgyból, fizikából, kémiából, földrajzból, biológiából és történelemből kellett felkészülniük. A diákok szerdán anyanyelvből, csütörtökön pedig matematikából vizsgáztak. Az oktatásügyi minisztérium közleménye szerint a kisérettségi harmadik napján sem történtek visszaélések, így elmondható, minden a legnagyobb rendben folyt a záróvizsga mindhárom napján.

Fontos megjegyezni, a tesztírás idején a tanulóknak és a tanároknak is figyelniük kellett a járványügyi intézkedések betartására. Ezek alapján egy-egy tanteremben legfeljebb tizenkét diák és két felügyelőtanár tartózkodhatott. Azokban az általános iskolákban, ahol ötvennél kevesebb nyolcadikos van, a kisérettségit a tornateremben vagy a díszteremben kellett megtartani. Továbbra is ügyelni kellett a személyi távolságtartásra, a kézfertőtlenítésre és a maszkviselésre.

Gubić Selken Klaudia, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, a kisérettségi idején egyik napon sem tapasztaltak semmilyen fennakadást.

– Mindhárom napon a diákok időben befejezték a tesztet, és mi időben elvittük azokat a gyűjtőpontra. Várjuk a vasárnapot, hogy megtudjuk az eredményeket. A nyolcadikosok elég gyorsan befejezték a kombinált tesztet. Voltak, akik negyvenöt perc után átadták. A három teszt közül a matematika volt a legnehezebb – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Az egyik általunk megkérdezett végzős szerint a kombinált nem volt különösebben nehéz azoknak, akik eleget tanultak, gyakoroltak.

– Volt néhány olyan feladat, amelyen el kellett gondolkodni, de összességében nem okozott nehézséget.  Személy szerint ettől a teszttől tartottam a legjobban, de kellemes csalódás volt – mondta el a nyolcadikos.

A kisérettségi előzetes eredményeit június 27-én teszik közzé a Moja srednja škola portálon. Ugyanezen a napon lesz lehetőség a fellebbezésre, amelyet elektronikus úton lehet majd benyújtani. A végleges eredményeket július 2-én teszik közzé. A kívánságlistákat elektronikus úton a https://mojasrednjaskola.gov.rs/ portálon kell kitölteni június 26-a és július 3-a között. A nyolcadikosoknak minderre az általános iskolában is lehetőségük lesz, mégpedig július 3-án és 4-én. A diákok július 11-én fogják megtudni, hogy melyik középiskolába nyertek felvételt.