2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Heteken belül romolhat a járványhelyzet

A normális életmenet visszaállítása, a kollektív védettség elérése az ország legfontosabb feladata, de Szerbiának felkészültnek kell lennie arra is, ha begyűrűzik a következő járványhullám –, értékelte pénteken a Hemofarm gyógyszergyár által szervezett járványügyi kerekasztal-beszélgetés vendégeként felszólalva Ana Brnabić kormányfő, aki a védőoltás felvételére ösztönzött mindenkit, különösen pedig a fiatalokat, akik alacsony arányban keresték fel az oltópontokat. Nagyon sajnálja, hogy nem sikeres a kommunikáció a 30 éven aluliak irányába, csupán 17 százalékos az átoltottság. Társadalmi felelősségtudatról tanúskodik a védőoltás felvétele, mert azok, akik beoltatják magukat, védik azokat is, akik ezt nem teszik meg. Figyelmeztetett, hogy a fiatal személyek is veszélynek vannak kitéve, és sokan kórházba kerülhetnek, ha elkapják a vírust.
Ha így viselkedünk és ilyen alacsony marad az újonnan beoltottak száma, már néhány hét múlva rosszabb helyzet elé kell néznünk, állapította meg a beszélgetésen Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Mint mondta, az őszt sem kell megvárni, a fiatalok nincsenek védve, társasági életet élnek, kevesebb a korlátozás is, és a járványhelyzet így gyorsan rosszabbodhat. Arra szólította fel a polgárokat, hogy most végezzék el a szokásos, koronavírus miatt elhalasztott orvosi vizsgálataikat, amíg a lappangási időszakban vagyunk.
Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai vezetője közölte, a polgároknak most nem azzal kell foglalkozniuk, mikor kell felvenni és szükség lesz-e harmadik dózisra, hanem azzal, hogy azonnal vegyék fel az elsőt, akik nem tették még meg.
Szerbiában a pénteken délután három órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában összesen 7730 koronavírustesztet végeztek el, 76 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az elmúlt egy napban 5 személy hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében. 13-an vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.377.474 koronavírustesztet végeztek el az országban, és 716.092 vizsgálat eredménye lett pozitív. A halálozási arány 0,98 százalék.