2024. április 23., kedd

A vírus már korábban köztünk volt

A brit tudósok azt állítják, hogy a világjárványt okozó vírus már 2019 októberében – azaz két hónappal azelőtt, hogy Vuhanban felismerték volna az első esetet – megjelenhetett Kínában.

A Kenti Egyetem kutatói a PLOS Pathogens tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a vírus 2019 október elejétől, a november közepéig tartó időszakban terjedhetett át állatról emberre, és állításuk szerint az első ember valószínűleg november 17-én betegedett meg – írja a Reuters.

A kutatók az első hivatalosan is megerősített esetekre vonatkozó információk alapján számolták ki a legvalószínűbb időszakot, amikor a vírus átterjedhetett az állatokról az emberekre.

Ez a modell azt sugallja, hogy a vírus már januárban elterjedt az egész világon, és a számítások szerint az első Kínán kívüli fertőzés január 3-án lehetett Japánban.

Ugyanezen a véleményen vannak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudósai is, akik még az év elején vizsgálták a vírus eredetét Kínában, és megállapították, hogy szórványos fertőzések létezhettek már a járvány kitörése előtt.