2024. április 19., péntek

Az első klaszter után még kettő megnyílhat

Ana Brnabić: Szerbia gyorsan és jól alkalmazkodott az EU-val folytatott tárgyalási folyamatok új módszertanához

Az Európai Unió és Szerbia Kormányközi Konferenciáján, amit a héten tartottak meg Luxemburgban, megnyitották a joguralmat felölelő első tárgyalási klasztert – amelyben egyebek között az igazságszolgáltatási reform, a sajtószabadság, a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépés, az Alkotmány módosítása, a háborús bűnösök szankcionálása szerepel –, de mint ahogy Ana Brnabić kormányfő a köztársasági képviselőház csütörtök esti ülésén fogalmazott, az év végéig újabb két klaszter nyílhat meg, hiszen az ország eleget tett minden szükséges előfeltételnek.
Az új metodológia szerint Szerbiának hat klaszterbe foglalt témakörben kell tárgyalásokat folytatnia. A régi tárgyalási folyamatok esetében a meglévő 35 tárgyalási fejezet több mint felét már megnyitotta Szerbia az EU-val, néhányat ideiglenesen le is zártak, ám az új csatlakozási metodológia újabb kihívások elé állította az államot. Ana Brnabić kormányfő elmondása szerint az újdonságokhoz Szerbia gyorsan tudott alkalmazkodni, így a luxemburgi kormányközi találkozóra egy teljesen új tárgyalócsoporttal érkezett. Olyan ígéretet kaptak, hogy az EU felgyorsítja a tárgyalási folyamatokat.
Eddig a joguralommal foglalkozó tárgyalási fejezet követelte meg Szerbiától a legnagyobb erőfeszítést, hiszen a szerbiai igazságszolgáltatás teljes reformjára van szükség, hiszen igazából ez alapján ítélik meg az EU-tagállamok Szerbia fejlődését a társulási folyamatokban. Ez a terület az első klaszterben kapott helyett, és alapfeltétele volt a tárgyalások folytatásának. Az első klaszter ugyanakkor felöleli a gazdasági feltételeket, a demokratikus intézmények működését, a közintézmények működését, a közbeszerzést, a statisztikát, illetve a pénzügyi ellenőrzéseket (ezeket a témaköröket Szerbia már a korábbi tárgyalási folyamatban, fejezetként már megnyitotta az EU-val). Brnabić kiemelte, jelentős munka vár rájuk az előttünk álló időszakban, hiszen számos fontos törvény meghozatalára van még szükség, így az ombudsmanról szóló törvényre, a közhasznú információkról szóló törvényre, illetve az elektronikus kommunikációról szóló törvényre, amelyek megalkotására az év végéig számít Brnabić.