2024. április 19., péntek

Az erős viharok fákat csavartak ki Nyugat-Szerbiában

Villámlással kísért erős vihar csapott le Čačak és Gornji Milanovac környékére. Az ítéletidő Valjevót és Osečinát sem kímélte. A szél Šabacban és Koceljevben levitte a cserepeket a házak tetőzetéről és fákat csavart ki. A felfrissülés Szerbia más vidékeire is megérkezett. A Szerbiai Hidrometerológiai Intézet (RHMZ) narancssárga figyelmeztetést adott ki az egész ország területére – írja a Szerbiai RTV.
A Čačak közelében lévő Sokolić településén a termőföldek a jégverés következtében hófehérek lettek, de a gyümölcsösök is nagy károkat szenvedtek. Šabacban és Koceljevben az illetékesek a terepen vannak, mivel a fák a villamos vezetékekre estek.

Erős vihar csapott le Loznicára is, az eső pedig Belgrádot is elérte. A viharos széllökések Mladenovácot is érték, Obrenovácon az ítéletidő fákat is kicsavart. A valjevói radarállomásról 350 jégelhárító rakétát lőttek ki, a bukuljai központból 250, míg a fruška-goraiból 60 rakétát vetettek be.
Az erős esőzések és viharok miatt Osečinában szünetelt néhol az áramszolgáltatás, de nagyobb károk nem keletkeztek. Azokon a vidékeken, ahol esőzések voltak mintegy 10 fokos lehülést is érzékeltek, derült ki az RHMZ adtaiból.