2024. március 28., csütörtök

A családalapítás a nőktől függ?

Kiküszöbölték a mezőgazdaságban dolgozó nőkkel szembeni megkülönböztetést

Szerbia hosszú évtizedek óta küzd a rossz népszaporulati adatokkal, a családalapítás a nemzet fennmaradásának alapfeltétele. A kedvezőtlen mutatók nem feltétlenül az anyagiakkal hozhatók összefüggésbe – emelte ki Radomir Ratko Dmitrović családvédelmi és demográfiával megbízott miniszter a köztársasági képviselőház tegnapi ülésén, melyen a gyermekes családok anyagi támogatásával foglalkozó törvény módosításáról folytattak vitát a képviselők. Úri Emese, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a felszólalásában éppen azokra a nehézségekre mutatott rá, amivel a fiatal nők szembesülnek a családalapítás előtt és után, és sok esetben a pénzügyi háttér döntő jelleggel bír.

Úri Emese kiemelte, a VMSZ üdvözli a törvény módosítását, hiszen a korábbi hibákat javították ki, így többek között kiküszöbölték a mezőgazdaságban dolgozó nőkkel szembeni megkülönböztetést, amire a pártja több alkalommal is rámutatott. Most végre egyenlő jogokkal bírnak, mint azok a nők, akik más jellegű munkával valósítják meg havi jövedelmüket.

Üdvözölte a különleges bánásmódot igénylő gyermeket nevelő szülőket érintő módosításokat, illetve, hogy a minisztérium figyelembe vette azoknak a szervezeteknek, egyesületeknek a tapasztalatait és meglátásait, melyek ezeket a szülőket gyűjtik maguk köré.

Kitért arra is, hogy a rossz népszaporulati adatok megfékezésére – bár ebben az évben is megközelítőleg 50 millió eurót fordít erre az állam –, a születési arány növelése érdekében stratégia kidolgozására lenne szükség.