2024. április 24., szerda

Minden kattintás pénz?

A polgárok elégedetlenkednek az online befizetésre kirótt illeték miatt

Már nem ingyenesek egyes elektronikus és mobil banki szolgáltatások, amelyeket eredetileg annak hirdettek meg.

A legtöbb „kattintással" történő fizetés pénzt vesz ki a zsebünkből. Az ügyfelek arra kíváncsiak, hogy mekkora a bankok bevétele az online tranzakciókból – írja a Novosti.

Amikor a bankok lehetővé tették ezt a szolgáltatást, az ügyfeleket arról tájékoztattak, hogy nem számolnak fel kezelési költséget ezekért a tranzakciókért. Ám lassan, az online tranzakciók növekvő számával párhuzamosan lassanként bevezették ezeket a díjakat.

A Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint nyolc év alatt, 2012-től 2020-ig az elektronikus banki befizetés több mint kétszeresére emelkedett, a mobiltelefon általi befizetés pedig szédületesen a nyolcvanszorosára nőtt.

A díjak mértéke a számláktól, csomagoktól, de a bankok árpolitikájától is függ. Míg egyesek bizonyos számú ingyenes tranzakciót engedélyeznek (általában havonta 20-at), mások 15 és 150 dinár közötti összeget számolnak fel minden egyes tranzakcióért.

A bankok eredetileg azzal motiválták ügyfelekeiket a szolgáltatás igénybevételéért, hogy olcsóbb lesz számukra, és nem kell majd sort várni a tolóablakoknál. Később kiderült, hogy a bankok csökkentették az alkalmazottak számát, és díjakat számoltak fel a kattintásokért.