2024. március 28., csütörtök

„Járásidban jelt is hagytál”

Zentán ma kezdődik a XII. Nemzetközi Művészeti Műhely

A Zentai Alkotóházba ma érkeznek az első résztvevők a XII. Nemzetközi Művészeti Műhelybe, amely jövő szerdáig fog tartani, és ezúttal is a zentai Képzőművészeti Alkotóműhely Polgári Társulás szervezésében valósul meg. A nemzetközi grafikai és festészeti alkotóműhely vezetőjétől és szervezőjétől, Mezei Erzsébet zentai grafikusművésztől megtudtuk, az ajánlott képzőművészeti területek a grafika és a festészet, ezen belül pedig szabadon választható a kifejezésmód. Gondolatindítóként immár második alkalommal népdal szerepel, ezúttal a Búzaszemet szed a galamb című dal két sorára esett a választás: „Hogy tudják meg, hogy itt jártál, / Járásidban jelt is hagytál”.

Az idei nyári alkotóműhely résztvevői Csernik Attila, Butterer Kiss Márta, Fődi Éva, Jan Agarsky és Monyov Glória Vajdaságból, valamint külföldről érkezik Sáli Róza, Szécsi Valéria és Kovács Éva.
Az alkotóműhely ideje alatt szombaton, június 26-án 18 órakor az idén 80 éves Csernik Attila tiszteletére és köszöntésére a Nemzetközi Művészeti Műhely eddigi 11 éve alatt készült munkáiból Szöveggömb címmel kamarakiállítás nyílik az Alkotóházban.

– A Nemzetközi Művészeti Műhely programsorozata 2006 óta folyamatosan működik. Szerencsés véletleneknek köszönhetően még a kritikus 2020-as évben is sikerült a júniusi, valamint a novemberi alkotóműhelyt is megtartani, csak a decemberi Lámpás kiállítást hiúsította meg a vírus. A szervezetet 2006-os bejegyzése óta folyamatosan, megszakítás nélkül működtetem. 2010-ben a tevékenység kibővült tíz éven keresztül a nemzetközi rakukerámia-alkotóteleppel, valamint a Lámpás című ünnepi évzáró kiállítással. Célom a kortárs képző- és iparművészeti alkotóműhely folytonosságának fenntartása, az alkotó alkalmak, azon belül a kísérletezés lehetőségének megteremtése, valamint ezzel párhuzamosan a népi hagyományokban még fellelhető tárgyi és szellemi kultúránk éltetése, a népművészet motívumainak és jelrendszerének, illetve azok jelentésének a kortárs művészeti alkotásokba való beemelése, a hagyományok mai szemmel való értelmezése, új érték és minőség létrehozása az alkotófolyamat során. Ezek által lehetőséget teremtve arra, hogy a Kárpát-medencében élő alkotók megismerjék egymást, valamint művészetüket, művészi látásmódjukat a saját alkotásaikon keresztül megismertethessék és bemutathassák. A Nemzetközi Művészeti Műhely fázisainak egyenrangú szerepük van, egymást követő sorrendben képeznek teljes egészet, amelynek végleges összefoglaló eredménye a projekt befejezését jelentő kiállítás – nyilatkozta lapunknak Mezei Erzsébet, aki a szervezés mellett rendszeresen jelen van alkotóként is ezeken az alkalmakon.