2024. április 25., csütörtök

Beérett a korai árpa

Ígéretesek az első aratási eredmények Topolya községben

A napokban a topolyai és a kishegyesi község területén megkezdték a korai érésű őszi árpa aratását. Az elkövetkező időszakban vesz majd egyre nagyobb lendületet az aratás, a kenyérgabona betakarítása nyolc-tíz nap múlva startol. Az árpának már nem árt az extrém meleg idő, de a búza hozamát még befolyásolhatja a kényszerérés. A betakarított árpa esetében 10-11 százalékos nedvességtartalmat mértek. A napokban megkezdik az olajrepce kombájnozását is. Az árpára eddig viszonylag kedvező volt az időjárás, és jó átlaghozamokra számítanak a növénytermesztők. Az első eredmények szerint a hozamok hektáronként 6 és 8 tonna között alakulnak, az évek óta jól karbantartott és egyébként is kiemelkedően termékeny földeken – teljes agrotechnikával – már az egy vagon is elérhető hektáronként.

Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakembere, területi képviselő szerint Topolyán és környékén nem adódtak különösebb gondok, általában időben sikerült elművelni a földeket, és ezzel összhangban került földbe a mag is. A kártevők ellen sikeresen vették fel a harcot a gazdálkodók. A nem túl meleg április és május, valamint a viszonylag kedvező csapadékeloszlás hozzájárult ahhoz, hogy most jó hozamokra lehet számítani, és várhatóan a minőséggel sem lesznek gondok. A kártevők, rovarok és gombák sem okoztak komolyabb károkat ebben az évben. A szokásosnál hűvösebb április és május valójában kedvezett a kalászosoknak. Ezúttal nem volt hosszan tartó meleg, mint amilyenre az elmúlt években többször is volt példa, már a tavaszi hónapokban. A gabonaszemek érése fokozatos volt, ami a tápanyag-felhalmozás szempontjából igen előnyösnek bizonyult. Nem tudni azonban, hogy a napokban tapasztalható kánikula hogyan hat majd a búza érésére. Az elmúlt napok szélsőségesen meleg időjárása a kukoricát is láthatóan megviselte. Nemes szerint egyelőre nincs nagyobb baj, de a nagyon magas hőmérséklet és a talaj felső rétegében már tapasztalható nedvességhiány hatása látható a növényeken. Amennyiben néhány napon belül megérkezik az áhított csapadék, a növények könnyen kiheverik a stresszt. Ha nem, akkor annak komoly következményei lehetnek.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy a hét végén megkezdődött az árpa aratása, és a takarmányárpa kezdőára 19–21 dinár között alakul kilogrammonként. A sörárpáért ennél kicsivel többet is fizetnek. Véleménye szerint 6–8 tonna közötti átlagokra lehet számítani hektáronként, ezt mutatják az első eredmények is. A repce betakarítása is rövidesen megkezdődhet. Keresett az olajnövény, a felvásárlási ára valószínűleg eléri vagy meg is haladja a 60 dinárt kilogrammonként. Repcéből 3–3,5 tonnás hektáronkénti átlagokra lehet számítani az igazgató becslése szerint.
Dudić azt is elmondta, hogy a kukorica és a napraforgó is szépen fejlődött az utóbbi hetekben, de a meleg most megviseli a növényeket. Most van folyamatban a sorközi művelés, a vegyszeres és mechanikus gyomirtás a parcellákon, amit azonban a szélsőségesen meleg idő hátráltat.