2024. április 24., szerda

Továbbra is érvényben a járványügyi intézkedések

A szabadkai kórházban több mint 2500 koronavírus-fertőzöttet ápoltak

A koronavírus-járvány következtében a Szabadkai Közkórház áttért a múlt év márciusában megváltozott munkarendre. Az intézmény több részlegét is elkülönítették, és a koronavírussal fertőzött személyek vizsgálatát és gyógyítását ezekben a részlegekben végezték. A kórházban ennek következtében, a helyhiány és a személyzet leterheltsége miatt, számos egyéb szolgáltatás csak akadozva és lassan valósult meg. A járványhelyzet enyhülésével, a koronavírussal fertőzöttek számának csökkenésével lehetővé vált, hogy az intézmény lassan, több lépésben visszatérjen a rendes munkarendbe. Az első lépéseket a múlt héten meg is tettéks ennek apropóján kerestük fel az intézményt. Az illetékesek szűkszavú válaszleveléből megtudhattuk, hogy a kórház Covid-részlegében az elmúlt több mint egy év alatt több mint 2500 beteget gyógyítottak meg. A kórház illetékesének elmondása szerint a koronavírus elleni küzdelem sikeres volt, és jelenleg négy koronavírussal fertőzött pácienst ápolnak az intézményben, közülük egy személyt az intenzív osztályon.

A rendes munkarendbe való visszatérés azt jelenti, hogy a lehetőségek függvényében a lehető legtöbb orvos és ápoló teljesíti majd a szolgálatát az úgynevezett zöld zónában, és a rendelkezésükre álló helyiségeket is minél jobban kihasználják. A vizsgálatokra a jövőben az IZIS rendszeren keresztül lehet bejelentkezni. A járványhelyzet javulása ellenére a kórházban továbbra is érvényben vannak a vírus terjedésének megakadályozását hivatott intézkedések; az intézmény dolgozói, valamint a páciensek számára továbbra is kötelező a maszkviselés, a bejáratnál azonban ezután is testhőmérséklet-mérést végeznek.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a kórháznak megfelelő számú orvos és technikus áll-e a rendelkezésére, azt a választ kaptuk, hogy az elmúlt négy évben 254 alkalmazottja volt az intézménynek, közülük 64-en orvosok, a többiek pedig egészségügyi dolgozók, valamint más végzettségű munkatársak.

A kórház illetékesénél az intézmény tervezett teljes felújítását érintő információk iránt is érdeklődtünk, de ezzel kapcsolatban csak azt a választ kaptuk, hogy az erre vonatkozó teljes tervdokumentáció tavaly márciusban készült el.