2024. április 25., csütörtök

Népellenes mosoly Óbecsén

A Népkönyvtárban bemutatták Várady Tibor legújabb kötetét

Egy fasiszta származású hízó, Csimpánz elvtárs, az ellopott „senki gatyája” és a „néplovak” – ilyen és ezekhez hasonló jogi esetek szerepelnek Várady Tibor író, akadémikus, nemzetközi jogász legújabb, Népellenes mosoly című kötetében. A Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent könyvet kedden este mutatták be az óbecsei Népkönyvtárban. A szerzővel Szilágyi Edit nyugalmazott okleveles jogász beszélgetett.

Várady Tibor ezúttal is a család több mint százhúsz éves ügyvédi irodájának csodával határos módon megőrzött periratait dolgozta fel irodalmi igényességgel. A könyvben számos jogtiprásról olvashatunk, többek között annak a férfinek az ügyéről is, aki a vád szerint fejlesztette a hitleri hadsereg hadi teljesítőképességét – a paprikamalmot működtető kereskedő ugyanis a németeknek is árult paprikát. Az ehhez hasonló, zömmel kis perek által arra is rávilágít a szerző, hogy miként képes a történelem felmorzsolni egy soknemzetiségű, békés kis közösség életét.

– Nagyon jól esik itt lenni, mert számomra Óbecsén indul a normalitás: több könyvem is megjelent, de nem voltak könyvbemutatók az utóbbi több mint egy évben. Most már újra találkozhatok az olvasókkal, és ennek nagyon örülök. Ebbe a kötetbe a második világháborút követő első évek pereit válogattam be, amelyek főleg Bánáthoz kötődnek. Ezek a történetek arról tanúskodnak, hogy egy borzasztóan lendületes korszakról van szó, amikor néha elveszett a mérce. A címadó történet például egy evangélikus lelkész, Csepcsányi István esete, akit egy szomszéd azért jelentett föl, mert amikor bevonult a városba a felszabadító hadsereg, állítólag csúfondáros cinizmussal nézett kifelé az ablak mögül. Az ügyész minősítése szerint Csepcsányi István ily módon népellenes mosolyt követett el, ezért büntetést is kapott. Az ilyen és ehhez hasonló történetek arról tanúskodnak, hogy emberi értékekről csak akkor beszélhetünk, ha a lendülethez arányérzet is párosul – mondta többek között Várady Tibor.