2024. március 28., csütörtök

Tűzugrás és lemezbemutató gyermekkoncert

Az Aranykapu Művelődési Egyesület minden évben Szent Iván estéjén, a nyári napforduló ünnepén rendezi meg Adán a lóversenypályán a Szent Iván-i tűzugrással egybekötött évadzáró műsorát, bár az utóbbi a végzős általános iskolás diákok kisérettségije miatt ezúttal elmaradt. A szerda esti rendezvényen azonban a tűzugrás mellett nem maradt látnivaló nélkül a szépszámú közönség, mert rövid műsorral felléptek az egyesület óvodás és kisiskolás táncosai és népzenészei, valamint a Juhász zenekar megtartotta Tudom én már című CD-jének lemezbemutató gyermekkoncertjét a lóversenypálya csűrjében. Sóti Éva, az Aranykapu ME művészeti vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjében a természettel való szorosabb kapcsolat fontosságára és a hagyományok tiszteletére hívta fel a figyelmet.

– Egyre inkább elszakadunk a földtől, a víztől, a tűztől és ezzel együtt irányadó hagyományainktól. Figyelembe véve a mai élet követelményeit, a nagyanyáink és nagyapáink életritmusából tartsunk meg mindent, ami jobbá és értékesebbé teszi jelenünket. Az Aranykapu Művelődési Egyesület a hagyományok tiszteletére tanítja a tagjait, és igyekszik az adai közösséggel is megismertetni ezeket az értékeket. Ma Keresztelő Szent János napja van. Szent Iván napja a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás, a tűzugrás, a megtisztulás egyik jeles napja. Az egyesületünk hagyományosan ezen a napon tartja évadzáró műsorát, hogy felélessze és erősítse a megtisztulás élményét – mondta az egyesület művészeti vezetője.

Az Aranykapu citerásai és néptánccsoportja

Az Aranykapu citerásai és néptánccsoportja

Az Aranykapu ME rövid műsorában az óvodás és alsós lányok és fiúk szerepeltek. Fellépett a Pöttöm gyermekkórus Ada környéki gyermekdalokkal, a Pöttöm néptánccsoport gyermekjátékokat mutatott be. Majd Bartus Mia és Palatinus Csenge citerán dél-alföldi dalokat játszottak. A felkészítőjük Lepár Emese volt, aki ezután szólóval mutatkozott be, gyimesi hejszát és lassú magyar táncdallamot játszott. Majd a Juhász zenekar lemezbemutató gyermekkoncertje zárta a műsort. A rendezvény végül a Szent Iván-i tűzugrással zárult a csűr szomszédságában. Az Aranykapu ME tagjai vendégül látták a közös tűzgyújtásra a koronavírus rémétől való tisztuló tűzugrálásra a moholi Csobolyó, a törökfalui Százszorszép és a padéi Takács Rafael Művelődési Egyesület képviselőit is.