2024. március 29., péntek
KÁTAI-TANYA

Táborok a tanyán

Új helyszínnel bővült a Kátai-tanya kínálata

A tavalyi évben a koronajárvány többek között a nyári táborok megszervezését is lehetetlenné tette, ami komolyan érintette a kishegyesi Kátai-tanyát, ahol rendszerint tavasztól őszig gyerekek és fiatalok hada vesz részt különböző foglalkozásokon, rendezvényeken. Kátai Annamária, a tanya koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy az idén májusban startolt a szezon, akkor kezdtek az egynapos kirándulásra jelentkezni hozzájuk a csoportok.

– Először inkább csak ovis csoportok érkeztek Újvidékről és Belgrádból, majd utána lassan jöttek az iskolások is. Emellett az emberek nagyon megörültek, hogy lehet rendezvényeket szervezni, így május derekától kezdődtek meg a kisebb események, mint például az elsőáldozási ünnepségek, születésnapok, évfordulók. Idén nyáron több tábort is szervezünk, illetve tartanak nálunk mások – kezdte a beszélgetést a tanya koordinátora.

– Június 28-án kezdődik az első nyári táborunk, egy újvidéki magánnyelviskola szervez nálunk tábort, immár nyolcadik alkalommal. Utána lesz az immár hagyományos Szabadegyetem, ami tavaly sajnos elmaradt. Ezt egy újdonság követi a tanyán, első alkalommal szerveznek cirkusztábort. Egy újvidéki cirkusziskola tartja, a gyerekek kipróbálhatnak sok érdekességet a cirkusszal és zsonglőrködéssel kapcsolatban. A cirkusztábor után lesz a saját szervezésű táborunk, amelyen a gyerekek választhattak az angol-, a lókedvelő-, illetve a 4 az 1-ben tábor közül. A 4 az 1-ben tábor keretében lesz kendama-, jóga-, környezetvédő- és kézműves-foglalkozás. Ez a tábor már régen betelt, ezért a nyár végén tartani fogunk egy reprízt. A mi foglalkozásunk után egy másik újvidéki nyelviskola tart angoltábort, amit egy néptánctábor követ. A tavalyi évben elmaradt a Szép Szó tábor, de az idén ezt is megtartják. A szervezők és mi is nagyon várjuk, hogy a gyerekek ismét szavaljanak a tanyán. Ezt egy, a Montessori pedagógiai módszer mentén szervezett tábor követi, ami ugyancsak újdonságnak számít nálunk. Ezen a gyerekek és a szülők közösen vesznek részt, és a tapasztalatok útján történő tanuláson lesz a hangsúly – mondta el Kátai Annamária, majd hozzáfűzte, hogy augusztus végén lesz a második saját szervezésű programjuk, amit nyárbúcsúztató tábornak neveztek el. Erre még lehet jelentkezni, és a tábor célja, hogy a gyerekek a szünidő utolsó hetét minél tartalmasabban és vidámabban töltsék el. Ebben a táborban is lesz kendama, jóga, valamint íjászat, lovakkal kapcsolatos foglalkozások, kézműves-foglalkozások, kürtőskalács-készítés és sok-sok játék.

A Kátai-tanya helyszíneinek a kínálata a patinásan felújított vadásztanyával bővül, ahova kisebb csoportok jelentkezését várják

A Kátai-tanya helyszíneinek a kínálata a patinásan felújított vadásztanyával bővül, ahova kisebb csoportok jelentkezését várják

A Kátai-tanya tehát kezd visszaállni a megszokott kerékvágásba, emellett egy új, érdekes helyszínnel is bővül a tanya kínálata. A koordinátor ennek kapcsán elmondta, hogy a járványhelyzet miatt kellett várni az új helyszín átadásával.
– Igazából már tavalyelőtt elkészült a vadásztanya, ami kb. 200 méterre van a nagy tanyától. Ez egy régi tanya volt, amit megvettünk, felújítottunk, átalakítottunk és kibővítettünk. Aki már járt nálunk, az tudja, hogy jellemző ránk az etno stílus, és nagyon szívesen használjuk a fát. Ez nagyon illik a környezetbe, és melegséget áraszt. Az új helyszínen kisebb csoportok tudnak kisebb eseményeket és rendezvényeket tartani – fogalmazott a Kátai-tanya koordinátora, aki még hozzáfűzte, hogy a vadásztanyán is vannak vendégszobák, így azok is kibérelhetik, akik csak pár napra szeretnének megpihenni.